redovno ih jedite

OVO JE VEOMA VAŽNO ZNATI: 5 zdravih i ukusnih namirnica koje čuvaju zdravlje pluća

1

Obavezno uvrstite u svoj jelovnik ovu hranu, koja pored toga što čini mnogo za očuvanje pluća, ima dejstvo na celo telo

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kako bi se očuvalo optimalno zdravlje, veoma je važno da se sačuva zdravlje pluća — organa putem kojeg unosimo kiseonik i izbacujemo ugljen-dioksid iz organizma. I tokom pandemije virusa korona, ali i pre nje, neophodno je uticati na njihovo stanje na brojne načine poput izbegavanja aerogazađenja, redovne fizičke aktivnosti itd, ali treba imati na umu i važnost pravilne ishrane.

 

Osobe koje pate o hroničnih disajnih problema, poput bronhijalne astme i hronične opstruktivne bolesti pluća, dobro je poznato da ogromnu ulogu u očuvanju zdravlja pluća jer održava protok krvi iz i od pluća, čini ih hidriranima, pomaže transport hranljivih materija, reguliše telesnu temperaturu... Ipak, šta je još potrebno?


Đumbir

 

Đumbir
foto: Shutterstock

Ovaj zdravi koren ima antiupalna, antiseptička i antibakterijska svojstva i odlična je namirnica za detoksikaciju. Pomaže i u eliminaciji nataložene sluzi, pročišćava bronhije i druge respiratorne kanale.


Pomorandža

 

Pomorandža, kora od pomorandže
foto: Profimedia

Ova voćka je veoma bogat izvor vitamina B6 i, kako je dobro poznato, vitamina C, koji pomažu plućima u transportu kiseonika. Pomorandže obiluju antioksidansima, imaju i protivupalno dejstvo, a neka istraživanja pokazala su da mogu smanjiti simptome astme.


Kurkuma

 

Kurkuma
foto: Profimedia

Superzdravi začin indijski šafran, poznat još kao kurkuma, često je u sastavi domaćih napitaka za pročišćavanje pluća i opštu detoksikaciju organizma. Razlog je kurkumin, jedinjenje koje pomaže u ublažavanju upale i stezanja u grudima koji su povezani sa astmom.


Bundeva

 

bundeva, Bundeva
foto: Shutterstock

Jedna od namirnica najbogatijih beta karotenom i vitaminom C odličan je borac protiv kancera, posebno prostate i pluća. Sadrži i brojne antioksidanse, biljna vlakna i kalijum.


Jabuke

 

jabuke
foto: Profimedia

Voćka koja važi za jednu od najzdravijih na svetu nije tek tako sošla do ovog statusa — pored mnogih drugih uloga, ona je važna i za očuvanje zdravlja pluća. Tim istraživača iz bolnice Sveti Džordž u Londonu svojevremeno je proučavao vezu između ishrane i rada pluća kod muškaraca starih između 45 i 49 godina, a istraživanje u kojem su analizirani podaci više od 2.500 učesnika pokazali su da je dobra funkcija pluća povezana s velikim unosom vitamina C, E i beta-karotena, agruma, ali i jabuka i voćnih sokova.

 

 

makonda-tracker