skoro besplatno

Sve ih već imate u kući, a deluju brzo i efikasno: 5 namirnica koje će garantovano oterati NEPRIJATAN ZADAH

0

Loš zadah čest je problem čak i kada se redovno održava higijena zuba i usne duplje, a pre nego što posegnete za preparatima za ispiranje usta probajte neko od ovih prirodnih sredstava

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Neprijatan zadah, poznat još i kao halitoza, nastaje kao posledica fermentacije čestica hrane bakterijama koje se nalaze u usnoj duplji, zbog koje se stvaraju jedinjenja kao što su vodonik-sulfid i metil-mekarptan.


U takvim slučajevima obično se koriste proizvodi za ispiranje koji uništavaju bakterije i štetna jedinjenja u ustima, ali postoje i namirnice koje deluju na sličan način — ali sasvim prirodno!

 

  • Voće bogato vitaminom C

 

Pomorandža, kora od pomorandže
foto: Profimedia

Pored toga što će koristiti vašem opštem zdravlju, voćke koje sadrži veće koncentracije vitamina C odličan su borac protiv bakterija u usnoj duplji, pa su važan saveznik ako vas muči zadah.

 

  • Cimet

 

Cimet
foto: Profimedia

Žvakanje štapića cimeta jedan je od najstarijih tradicionalnih saveta, a protiv neprijatnih mirisa deluje zahvaljujući esencijalnim uljima koji ubijaju bakterije, a uz to ostavljaju prijatan miris pa odmah prekrivaju loš zadah.


Delotvorno je i ulje cimeta, za koje je jedno laboratorijsko istraživanje 2017. pokazalo da uništava bakteriju S. moorei i smanjuje nivo vodonik-sulfida, dva snažna izazivača zadaha.

 

  • Zeleni čaj

 

zeleni čaj
foto: Profimedia

Jedno od omiljenih prirodnih sredstava za održavanje zdravlja veoma je popularnog zbog antioksidanasa koje sadrži, a naučno je dokazano da deluje i tako što ubija bakteriju Porphyromonas gingivalis, koja izaziva bolesti desni i halitozu.

 

  • Kefir

 

Kefir, Jogurt, Mlečni proizvodi
foto: Shutterstock

Naučnici turskog Univerziteta Selčuk utvrdili su da probiotički tretmani mogu da smanje nivo bakterija u usnoj duplji. Štaviše, učesnici koji su dvaput dnevno bili po 100 mililitara kefira imali su znatno manje bakterija S. mutans i Lactobacillus posle šest nedelja istraživanja, čime je i dah svežiji.

 

  • Hrskavo voće i povrće

 

Celer, zdrava hrana
foto: Profimedia

Čvršće i hrskavije boće i povrće dokazano deluje protiv zadaha, i to daleko jednostavnije nego što ste mislili: grickanjem jabuka, celera i šargarepe povećava se lučenje pljuvačke, čime se usta ispiraju — sve s bakterijama koje izazivaju neprijatne mirise! Uz to, njihova vlaknasta struktura sjajan je način da na prirodan način očistite zube.

 

 

makonda-tracker