interesantno

KLADIMO SE DA ĆETE SE IZNENADITI: Kada treba prati zube — pre ili posle prve kafe?

0

Jedna od najčešćih jutarnjih dilema je posegnuti za četkicom za zube pre ili posle kafe, a stomatolozi su dali interesantan i prilično neočekivan odgovor.

foto: Shutterstock, Shutterstock
foto: Shutterstock, Shutterstock

Iako mnogima deluje logično da se zubi peru nakon ispijanja kafe — budući da ona ostavlja mrlje i da njena kiselost nagriza gleđ, stomazolozi preporučuju pranje zuba pre prve kafe!


Kako je objasnila Kristina Majners, stomatološkinja iz neprofitne zdravstvene organitacije CommuniCare u San Antoniju, kafa se lakše lepi i stvara problem ako dođe u kontakt s naslagama.

 


Ako su zubi čisti, imaćete manje naslaga za koje kaga može da se zalepi — ističe ona.


Kako je Majnersova objasnila, ona najpre opere zue, popije kafu, a potom ispere usta vodom kako bi neutralisala kiselost u usnoj duplji. Sonja Krasilnikov, stomatološkinja iz Njujorka, napominje i da nije dobra ideja prati zube nakon kafe i zbog samog nivoa kiselosti pošto je takva sredina hemijski abrazivna. Na taj način se, naime, kiselina još brže razgrađuje i povećava preosetljivost zuba! Tako tek povremeno pranje nakon kafe stvara mikroabrazije, dok svakodnevno pranje zuba posle ovako kiselog napitka može da "istroši" zubnu gleđ.

 

Zato bi, ako ipak želite da četkicom i pastom vratite ustima osećaj svežine, valjalo da sačekate makar pola sata poslednjeg gutljaja kafe.

 


 

makonda-tracker