iznenadiće vas rezultat

PRIRODNO IZBELJIVANJE ZUBA BEZ IMALO TRUDA: Zdrave namirnice koje će učiniti čuda za vaš osmeh

0

Pre nego što se podvrgnete tretmanu izbeljivanja ili posegnete za nekim skupim preparatom, probajte da učinite svoj osmeh sjajnim nekom od ovih prirodnih alternetiva

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Žute fleke na zubima nastaju zbog loših navika u ishrani, odnosno zbog kiselina koje se nalaze u nezdravoj hrani i piću, ali i zbog genetike. Šta god da je razlog, neka od ovih jestivih biljaka mogla bi vam pomoći da obrišete mrlje i da vaš osmeh ponovo bude blistav!

 

 

jagode, Jagode
foto: Shutterstock

Možda će jagodama uflekati majicu, ali ćete svojim zubima učiniti uslugu ako uživate u njima! Ova voćka sadrži jabučnu kiselinu, a koristiće vam ako napravite pire od jagoda, protrljate njime zube i ostavite da deluje pet minuta pre nego što operete zube pastom.

 

 

Šargarepa
foto: Shuterstock

Ove namirnice deluju kao prirodni izbeljivač tako što podstiču stvaranje pljuvačke, a uz to ubijaju bakterije koje izazivaju zadah.

 

 

pomorandže, Pomorandža
foto: Profimedia

Kiselo voće, takođe, pojačava lučenje pljuvačke, zahvaljujući čemu se usna duplja ispira prirodnim procesom, a posebno su efikasni pomorandža i limun. Ipak, ne preterujte s ovom drugom voćkom jer bi previše kiseline moglo da ošteti gleđ.

 

 

soda bikarbona, Soda bikarbona
foto: Shutterstock

Istraživanje sprovedeno 2008. godine pokazalo je da paste za zube koje sadrže sodu bikarbonu bolje uklanjaju zubni plak nego one koje ga nemaju u svom sastavu. Zato ni ne čudi što je ona popularan kućni metod za izbeljivanje zuba na svim meridijanima, iako ne postoje naučni dokazi da je soda bikarbona sama po sebi, bez paste, posebno delotvorna, a ako preterujete s njom može da dovede do oštećenja gleđi.

 

 

žena, mleko, zdravlje
foto: Profimedia

Ovakve namirnice sadrže mlečnu kiselinu, koja je sprečava truljenje. Stoga nije iznenađujuće što je jedno istraživanje pokazalo da deca koja piju jogurt četiri puta nedeljno imaju zdravije zuube nego njihovi vršnjaci koji ne konzumiraju ovaj mlečni napitak. Veruje se da je tajna u proteinima u jogurtu koji se vezuju za zube i štite ih od napada štetnih kiselina koji izazivaju karijes.

 

 

makonda-tracker