Mladi luk je ukusna i zdrava namirnica, ali ima i dobro poznatu neugodnu nuspojavu, a to je loš zadah... Međutim, u vašoj kuhinji se krije rešenje
1. Zeleni čaj
Bogat je polifenolom, moćnim antioksidansom koji sprečava razvoj bakterija u usnoj šupljini.
2. Sveže bilje
Hlorofil iz svežeg bilja upija mirise, pa ga treba žvakati nakon što ste jeli luk; na primer, uzmite peršun, nanu, mirođiju, timijan, korijander, bosiljak... Ako progutate bilje nakon što ga sažvaćete, produžićete njegovo delovanje u borbi protiv lošeg zadaha.
3. Jabukovo sirće
Sipajte u šoljicu vode pola kašičice jabukovog sirćeta. Grgljajte. U ustima će vam ostati osećaj svežine, a rešićete se ukusa luka koji je ostao.
4. Mleko
Masnoća u mleku neutrališe sumpor koji se nalazi u luku. Punomasno mleko učinkovitije je od obranog pošto sadrži više masnoća.
5. Začini
Žvakanje celih semenki karanfilića, kardamoma, komorača ili anisa pomaže u trenutnom uklanjanju neugodnog zadaha.