budite oprezni

Dermatolozi tvrde da je svaki drugi metod pogrešan: Ovo je jedini pravilan način da se rešite bubuljice

0

Čak i ako se trudite da ne cedite bubuljice, verovatno je ponekad jače od vas. Evo saveta dermatologa kako da to izvedete, a da ne upropastite lice.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

 

Svi znamo da je, ako želimo lep ten, ceđenje bubuljica u kućnoj radinosti najstrože zabranjeno. I iako to svi znamo, radimo to svaki čas. (A ako kažete da ne radite to, lažete.)

 

Ima nečega u toj aktivnosti što nam pruža neobjašnjivo zadovoljstvo...

 

Ako ne možete da se obuzdate, a svi znamo da ne možete, potrudite se bar da to uradite u skladu sa "pravilima". Evo saveta dermatologa na tu temu.

Cedite samo one bubuljice kod kojih to ima smisla

 

Prvo, bubuljica koju pokušavate da iscedite mora da bude ona koju je moguće iscediti. Ukratko, tražite onu koja ima beo vrh, okružen upaljenom, crvenom kožom.

 

Ako je u pitanju bubuljica koja je samo crveno, bolno upaljeno mesto na koži, malo ispupčeno, i pokušate da je iscedite, napravićete samo gori užas, pošto ne da nećete uspeti to da izvedete, nego ćete samo da potisnete upalu "dublje" u tkivo, bakterije će se raširiti i agonija će se produžiti na neodređeno vreme, piše "Hafington post".

 

 

Dakle, u obzir dolaze samo one sa jasno izraženim belim vrhom.

 

Sad kad smo to raščistili, pravac na pranje ruku.

 

Vaš sledeći korak trebalo bi da bude dezinfekcija bubuljice i okolne kože. Malo alkohola, aktivnog kiseonika ili nekog sličnog sredstva za dezinfekciju...

Ako vam ništa od toga nije pri ruci, malo sapuna i topla voda biće sasvim dovoljni.

 

A onda, blago pritisnite bubuljicu s obe strane, jagodicama prstiju, ne noktima.

Ako imate duže nokte, obavezno koristite vatu, da ne biste sebi odrali kožu.

 

I samo još dve stvari. Ako sve to uradite, a izlazi samo providna tečnost, bubuljica nije bila dovoljno "zrela" za ceđenje. Obuzdajte se i obustavite akciju.

 

A ako ste uspeli da istisnete sadržaj, čim bubuljica počne da krvari momentalno spustite ruke, dezinfikujte to mesto još jednom i nađite neku drugu zanimaciju.

makonda-tracker