zanimljivo

ČIJE ĆE ZUBE, SMEJALICE, VISINU... MALIŠANI NASLEDITI? Evo šta sve deca dobijaju od mame, a šta od tate

0

Ako su oba roditelja kovrdžava, i dete će imati lokne, ali ako makar jedan roditelj ima ravnu kosu, imaće je i naslednik!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Često se može čuti da se geni za inteligenciju se nalaze u X hromozomu, pa devojčice nasleđuju inteligenciju od oba roditelja, ali se veruje da je to običnije od majke. Međutim, ne postoji "gen za inteligenciju" i na nju utiču mnogi faktori iz spoljašnje sredine.

 

Kakav će kvalitet zuba dete imati zavisi isključivo od muških gena, a isto važi i za mentalne i koronarne bolesti.

 

Takođe, ukoliko je muškarac neplodan, pa je beba začeta uz pomoć potpomognute oplodnje, najverovatnije će i sinovi imati isti problem.

 

Da li će dete biti gojazno, zavisi isključivo od majke jer deca nasleđuju njen metabolizam – ako je ona gojazna, veće su šanse da i deca budu.

 

Pogrešno se veruje da to koliko ćete biti visoki najviše zavisi od oca.

 

IGF2 ( (insulin-like growth factor 2), koji je odgovoran za rast, zaista se nasleđuje od oca i promoviše rast tkiva, ali je za njegovo pravilno funkcionisanje neophodan IGF2R koji se nasleđuje od majke.

 

Koliko će dete biti visoko zavisi i od načina života i zdravlja.

 

Kada govorimo o boji očiju, važno je napomenuti da je braon boja očiju dominantna, pa čak i ako jedan od roditelja ima plave oči, veće su šanse da dete nasledi braon.

 

Smejalice ili jamice na obrazima su nasledne, kao i kovrdžava kosa – ako oba roditelja imaju kovrdžavu kosu, imaće i dete. Međutim, ako jedno od roditelja ravnu kosu, dete će imati talasastu.

 

 

makonda-tracker