ZDRAVLJE

ISKORISTITE SEZONU OVOG UKUSNOG VOĆA: Zbog ovih blagodeti na organizam bi trebalo jesti JAGODE svakog dana!

0

Mnogi nisu znali koliko vitamina poseduju

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Osim što su lepe na oko i savršenog ukusa, jagode su i vrlo zdrave, a uz to i nemaju previše kalorija: šolja jagoda ima samo 46 kalorija, a ista porcija isečenih jagoda ima 53 kalorije. Evo zašto bi trebalo da iskoristite sezonu ovog voća.

 

Vitamini u jagodama

 

Porcija (150 grama) sadrži i više vitamina C nego što vam je potrebno u toku dana. Vitamin C podržava imuni sistem, važan je za stvaranje kolagena i zdravlje kože, a time usporava i stvaranje bora.

 

Jagode su bogate i drugim antioksidansima i jedinjenjima koja sprečavaju zapaljenske procese u telu. To je jedan od razloga zbog kojih pozitivno utiču na zdravlje mozga. Jedna naučna studija pokazala je da žene u godinama koje su dnevno konzumiraje jednu do dve porcije jagoda duže zadržavaju kognitivne funkcije od onih koje nemaju tu naviju, prenosi portal Health.

 

Za šta su sve dobre

 

Ako jedete jagode posle obroka, telo će lakše održavati zdrav odnos šećera u krvi i insulina, što znači da ćete imati više energije. Takođe, dobra su prevencija dijabetesa tipa 2, gojaznosti i bolesti srca.

 

foto: Profimedia

Jagode su bogate flavonoidima, koji sprečavaju gojenje povezano sa starenjem. Lekari veruju da je uzrok tome činjenica da flavonoidi povećavaju iskorišćenost glukoze u mišićima i/ili smanjuju taloženje glukoze u masnim naslagama.

 

Jedna porcija jagoda zadovoljava četvrtinu dnevnih potreba za manganom, mineralom koji je neophodan za stvaranje kolagena, zdravu kožu i kosti.

 

Ovo voće je i odličan izvor vlakana (porcija ima oko tri grama), koja potpomažu varenje, i važna su za održavanje dobre ravnoteže zdravih bakterija u crevima. Uravnotežena crevna flora podstiče imunitet i sprečava zapaljenske procese u telu.

 

Osobama koje pate od osteoartritisa jagode dokazano ublažavaju bol, a testovi krvi pokazuju i snižavanje imflamatornih markera.

Jagode štite i srce, takođe zbog sprečavanja zapaljenskih procesa u telu, ali i podižu nivo HDL ("dobrog") holesterola u krvi i popravljaju cirkulaciju.

 

 

 

makonda-tracker