nova pretnja!

ŠTA JE, KOJI SU SIMPTOMI I DA LI VAKCINE ŠTITE? Delta soj korone — sve što vas je do sada zanimalo

0

Američki doktor i stručnjak iz oblasti vakcina odgovarao je na pitanja o delta soju korone

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Novi soj virusa može prouzrokovati novi talas pandemije, kaže za Radio Slobodna Evropa američki doktor i stručnjak iz oblasti vakcina Pol Ofit.

Ofit je direktor Centra za edukaciju u oblasti vakcina i doktor na odeljenju za zarazne bolesti Dečje bolnice u Filadelfiji.

 

Ofit je odgovarao na pitanja o delta soju korone, koja trenutno zanimaju ljude širom sveta, ali i kod nas.

 

PROČITAJTE JOŠ I:

 

OVO JE VEOMA VAŽNO ZNATI: 5 zdravih i ukusnih namirnica koje čuvaju zdravlje pluća

 

  • Šta je delta soj korone?

 

"Delta soj otkriven je u Indiji. Izgleda da je zarazniji. To je način na koji ovaj virus deluje. Prva mutacija bila je takozvana D614G, koja se proširila Evropom, Sjedinjenim Državama, taj je ubio stotine hiljada ljudi, barem u našim zemljama. I sada je zamenjen, drugom varijantom, alfa varijantom. Sada je ovo treća varijanta, koja ima veliki uticaj, delta soj. Ali to je cilj ovog virusa. Cilj virusa je da stvara sojeve koji su zarazniji.

 

  • Koji su simptomi i kako se razlikuju od tradicionalnih?

 

"Mislim da možda više napadaju sistem disajnih organa, izazivajući glavobolju, prehladu i suvoću grla nego prethodne dve varijante. Ali većina simptoma je ipak slična, tako da ne možemo reći da je smrtonosniji, već samo da je zarazniji u odnosu na prošle. Ono što takođe primjećujemo je da se sada češće pojavljuje kod dece. Npr., u Južnoj Americi beležimo porast zaraze kod dece, ali ne zbog toga sto su ona sklona zarazi, već zbog toga što je virus više zarazan od ranije.

 

  • Štite li vakcine od delta soja?

 

"Da, vakcine štite od nekoliko bolesti izazvanih delta sojem virusa. Tako da, ako se vakcinišete, bićete zaštićeni od bolesti koje bi zahtevale intenzivnu negu ili hospitalizaciju.

 

 

Epidemiolog Predrag Kon rekao je danas da delta soj korona virusa „još uvek nije stigao u Srbiju“, ali da je to „samo pitanje trenutka“ i dodao da je prema „preliminarnim utiscima“ taj soj nešto blaži i više podseća na grip.

 

Jasno je da kad tako dominira jedan virus, što se dobijaju podaci iz zemalja sveta, jasno je da će on prekriti čitav svet i to je samo pitanje trenutka. Vrlo je bitno da li će u većim grupama taj virus ući u zemlju, ili će ući pojedinačno i kakva je situacija što se tiče njegove mogućnosti širenja“, rekao je Kon za Radio-televiziju Srbije.

 

Prema njegovim rečima, prenošenje virusa direktno zavisi od toga koliko ima osetljivijih ljudi i dodao da poštovanje mera „stavlja barijere“ i onemogućuje brz prenos virusa.

 

U ovoj situaciji u kojoj jesmo, kada imamo nisku aktivnost virusa, mi moramo da kažemo da još uvek nismo na potpuno sigurnom, još uvek je virus među nama. Mi imamo relativno solidnu situaciju u smislu da imamo dosta vakcinisanih, ali imala je i Britanija, ima i Izrael, pa je Izrael od sredine juna do sada udesetostručio broj novozaraženih“, izjavio je Kon.

 

 

makonda-tracker