obratite pažnju

SVE ČEŠĆE SE OVAJ SIMPTOM ZADRŽAVA I DUGO POSLE BOLESTI: 3 načina da "probudite" čula nakon preležanog kovida

0

Jedan od najčešćih simptoma virusa korona je gubitak čula mirisa i ukusa, a a evo kako možete makar malo pomoći sebi ako on nikako ne prolazi

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Hiljade ljudi koji su se izlečili od kovida-19, tvrde da i nakon više meseci od oporavka i dalje imaju problem sa čulima ukusa i mirisa. Većina govori kako ne može više da uživa u svakodnevnim obrocima i da unosi hranu "radi reda".

 

Pokušao sam da se prisetim ukusa određenih jela, ali mi nije uspelo ― rekao je mladić koji je preležao virus korona.


Doktori govore da je pacijentima dovoljno oko dve do tri nedelje za potpuno vraćanje svih čula, ali sve je više onih koji se žale da su prošli meseci od zaraze, a i da i dalje ne mogu da osete ništa.

 

 

Čovek koji je preležao virus pre više od tri meseca, rekao je da mu čokolada ima miris crvenog mesa, a da je začinjena supa u njegovom slučaju obična voda.

 

Ne postoji neki poznati lek za povraćaj ovih čula, ali možete da pomognete sebi kroz određene trikove koji mogu da olakšaju trenutni gubitak.

 

Čorba, supa sa karfiolom, Karfiol, Šargarepa
foto: Profimedia

1. Spremite obrok koji u sebi ima dosta jakih i različitih mirisa, tekstura i različite toplote.

 

2. Kombinujte nešto hladno i toplo, hrskavo i mekano i hranu koja ima svoj specifičan miris.

 

3. Ukolliko ne možete da osetite kafu, pokušajte da je pijete na slamčicu, time kafa ide pravo u grlo, što direktno ostavlja ukus i aromu.

 

 

makonda-tracker