obratite pažnju!

UJED OBADA NIJE BEZAZLEN: Evo kako ga prepoznati, kako ublažiti simptome i kakve posledice može da ima

0


Ovi dvokrilni insekti rasprostranjeni su po celom svetu i postoji čak 2.000 vrsta obada, a njihove ženke piju krv — najčešće životinja, ali nije neobično da ujedu čoveka

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Dok se mužjaci obada hrane polenom i cvetnim sokovima, ženkama je neophodna krv kako bi iz belančevina napravile jajašca za razmnožavanje. U našem regionu obadi obično ne prenose bolesti, a njihov ubod je veoma bolan, a za alergičare može biti opasan po život.


Kako prepoznati ubod obada?


Budući da obadi u svojim žlezdama imaju histamin, ljudska koža nakon kontakta s njim reaguje lokalnom upalom, pa ovakav ubod uvek prati crvenilo. Budući da obadi imaju vrlo snažnu vilicu, njihov ubod je vrlo bolan, pa se oseti istog trenutka. Pored bola i crvenila, prisuran je svrab i otok do čak dva centimetra veličine.

 


Simptomi obično prolaze nakon nekoliko dana, ali imajte na umu da se ubod može inficirati, pa se pojavljuje i nakupljen gnoj.


Ukoliko ste alergični na ujede insekata, postoji rizik da razvijete znakove anafilaktičkog šoka, koji prate drhtavica, povišena temperatura, otežano disanje i mučnina, pa je neophodno da se odmah javite lekaru kako biste primili antihistaminike.

 

insekti
foto: Shutterstock

Kako ublažiti simptome?


Najpre je najvažnije da operete blagim sapunom i čistom vodom mesto ujeda, a potom ga dezinfikujete neki antiseptičkim sredstvom. Potom nanesite kremu za ublažavanje otoka i čim koža upije držite kockice leda. Ni slučajno ne češite mesto uboda kako ne biste usporili oporavak kože.


Ukoliko primetite da otok ne prolazi i počne da se nakuplja gnoj, obavezno se obratite lekaru jer vam je možda neophodna antibiotska krema i terapija u vidu antihistaminika.


Koje su posledice?


Obadi prenose razne bolesti, od kojih su najčešće tularemija i antraks, ali to nije tako često slučaj, a uz to znatno češće napadaju stoku nego ljude.

 

 

makonda-tracker