otvorite četvore oči

NISU UVEK BEZAZLENI, NEKI ZAHTEVAJU PRVU POMOĆ: Evo kako prepoznati ujede različitih insekata i koliko su opasni

0

U letnjim mesecima, insekti su svuda oko nas, pa je često nemoguće izbeći poneki griz. Ipak, nije svaki od njih naivan, pa je veoma važno da ih razlikuemo na vreme

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ponekad i običan ujed komarca može da traje danima i da nas prate svrab i oticanje, pa mnogi zanemare promenu na koži i simptome koji idu uz nju. Ipak, trag koji ostavljaju različiti insekti obično se razlikuje, pa je često lako prepoznati je li situacija bezazlena ili je vreme da požurite kod lekara.

 

Ujedi krpelja

 

insekti
foto: Shutterstock

Nakon ujeda ovog insekta, na koži ponekad ostaje crvena papula koja svrbi i povlači se posle nekoliko dana. Ipak, kada deo krpelja ostane u koži, nastaje granulom.


Imajte na umu da se papula može inficirati, kao i da je krpelj prenosnik brojnih oboljenja, od kojih je najčešća lajmska bolest, ali na ovom spisku su i krpeljski meningoencefalitis, Q-groznica, mediteranska groznica, povratna groznica itd.

 


Ujedi paukova

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Allie (@justsky88)


Simptomi se javljaju kao posledica ubrizganog paukovog otrova, a njihova jačina zavisi od količine toksina koji je ušao u telo, kao i od toga koliko je ljudski organizam osetljiv na otrov.

 

Obično koža izgleda upaljeno, crvena je i taj deo je bolan, a ujed može, ali ne mora, da bude praćen i svrabom. Za naše područje posebno je važan ujed crne udovice, posle kog se u roku od sat vremena javlja bol, koji počinje da se širi, a slede i trbušni grčevi ili ukočenost koji ponekad mogu da budu toliko teški da izazovu pucanje slepog creva. U svakom slučaju ujeda pauka, važno je očistiti mesto ugriza blagim sapunom i vodom i naneti oblogu. Ukoliko primetite simptome ujeda crne udovice, neophodno je posetiti lekara.


Ujedi mrava

 

insekti
foto: Shutterstock

Ugriz običnog mrava liči na ujed komarca — pojavljuje se ružičasta tačka, a u trenutku ujeda osoba može da oseti bol i peckanje. Iako većina mrava ne predstavlja opasnost, crveni mrav mogao bi da napravi problem.
Na mestu ujeda pojavljuju se bubuljice, koje se potom pretvaraju u ožiljke. Važno je znati da otrov mrava sadrži oktrove, pa ujedena osoba može da doživi alergijsku reakciju ili čak anafilaktički šok.


Ujed ose i pčele

 

insekti, Insekt
foto: Shutterstock

U slučaju ugriza ose, kao i pri ujedu pčele, koža je otečena i crvene boje, a oseoba oseća toplotu i bol. Svrab se pojavljuje tek kasnije, a moguće je čak i krvarenje na koži. Ono što je veoma važno kod ujeda ovih insekata jeste da znate jeste li alergični, jer u tom slučaju može da nastupi anafilaktički šok.


Ujedi stršljena

 

insekti, Insekt
foto: Shutterstock

Deo kože koji je ugrizao stršljen je crven i otečen, a može da se pojavi i plik. Sve je praćeno snažnim bolom, a imajte na umu da je njegov otrov opasniji jer sadrži histamin i acetilholin. Ukoliko osoba oseća da su joj udovi hladni, da teško diše i ako joj usne i uši poplave, mora što pre da poseti lekara.

 

 

makonda-tracker