Dame, zaboravite tajne

​10 važnih stvari koje ne smemo da prećutimo ginekologu

1
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Postoje stvari koje biste podelili ni s najboljom prijateljicom, a kamoli s lekarom, ali nema razloga da osećate stid – ginekolozi su već čuli sve škakljive tajne koje čine seksualni život jedne žene.

Svaka od njih može biti važna za vaše reproduktivno i opšte zdravlje, pa je ginekolog osoba od koje ih ne smete kriti, koliko god vam bilo neprijatno da o tome razgovarate otvoreno.

Dakle, slobodno i hrabro priznajte sledeće:

Koliko ste seksualnih partnera imali

Ako je iza vas buran period u kojem ste promenili više partnera nego što se usuđujete da priznate, trebalo bi to da podelite sa svojim ginekologom – čak i ako vas to ne pita. Bilo koja informacija koja deluje važno pomoći će vašem ginekologu da preduzme mere koje zahteva baš vaše telo, poput određene vrste pregleda, kontracepcije i sl.

Nestašne seksi poze o kojima devojke potajno maštaju

Da ste imali nezaštićen odnos (čak i samo jednom)

Ukoliko ste pre nekoliko meseci imali seksualni odnos tokom kojeg partner nije koristio prezervativ, obavezno to podelite sa svojim ginekologom, čak i u slučaju da vam je od tada ciklus bio redovan i niste primetili simptome neke polne bolesti.
Imajte na umu da ponekad simptomi izostaju, a to je posebno slučaj s hlamidijom, objašnjava za Women's Health njujorški ginekolog akušer dr Alisa Dvek i dodaje da HPV virus može ostati skriven godinama.

Da nikad niste doživeli orgazam

Ako razmislite malo bolje, shvatićete da je ginekolog najstručnija osoba u vašem životu u ovoj oblasti, pa bi trebalo da podelite s njim sve što bi moglo imati veze sa seksualnom disfunkcijom. Izostanak seksualnog vrhunca mogao bi biti pokazatelj nekog zdravstvenog problema.

EROTIKA KOJU NE POZNAJETE: Kako da otkrijete istinsku seksualnost

Da povremeno krvarite posle seksa

Ukoliko se dogodilo samo jednom, nakon nešto grubljeg odnosa, najverovatnije nema razloga za brigu, smatra dr Dvek, ali ako se krvarenje dogodilo više puta, važno je da vaš ginekolog bude upućen u taj problem. Krvarenje posle seksualnog odnosa moglo bi biti znak mnogo toga: od infekcije preko atrofičnog vaginitisa do prekanceroze grlića materice.

Da imate neredovan ciklus

Izostanak menstrualnog ciklusa je dobar znak samo ukoliko se nadate prinovi. Ukoliko ste sigurni da niste u drugom stanju, a početak ciklusa kasni, obavezno se obratite ginekologu. Takođe, vreme je da zakažete pregled i ukoliko je menstruacija drugačija nego inače – značajno obilnija ili uz primetno manju potrebu za menjanjem uložaka, praćena znatno jačim bolovima ili bez bolova... Svi ovi podaci mogu da ukažu na čitavu paletu mogućih problema: hormonski disbalans, ciste ili infekcije.

Ciste na jajnicima: Česta i uobičajena pojava

Da vam je seks bolan

Nema potrebe da budete stidljivi – štaviše, otkrivanjem ove informacije ćete pomoći svom ginekologu. Uzrok za to može biti zavaljena materica ili atrofični vaginitis, pa čak i određeni vid kontracepcije, objašnjava ginekolog dr Džejn Minkin, profesorka Medicinske škole Univerziteta „Jejl“. Ovo nije problem s kojim se susreću samo žene u zrelim godinama, već od njega pate i mlađe žene, a ginekolozi ističu da je važno da utvrde o čemu je reč kako bi žene mogle potpuno da uživaju u seksu.

Da ste primetili neobičan miris

Ovo je obično simptom neke infekcije ili disbalansa pH vrednosti u organizmu, a dr Dvek napominje da do promene u mirisu može dovesti i zaglavljen tampon. Manje promene u vreme pre i posle početka menstrualnog ciklusa su sasvim normalne, ali ukoliko primetite značajniju razlikiu, obavezno to podelite sa svojim lekarom.

Prekid trudnoće je najgori oblik kontracepcije

Da planirate da se ostvarite kao majka

Imajte na umu da o ovome ne bi trebalo da razgovarate s ginekologom tek kada počnete da radite na tome, već i do godinu dana ranije. Tako vam lekar može predočiti najbolje načine da se pripremite za jednu od najvažnijih avantura u svom životu – možete čuti savete koje ne biste dobili tokom rutinskog pregleda i razgovora. Ukolio ste ikada, iz bilo kog razloga, pomislili da je vaš fertilitet doveden u pitanje, razgovarajte o tome sa svojim ginekologom kako bi vam razrešio sve dileme i imao potpun uvid u vaše zdravstveno stanje.

Koje lekove pijete

Ukoliko koristite određenu terapiju, vaš ginekolog u to mora biti upućen, bez obzira na to želite li da počnete s korišćenjem kontracepcije, planirate li trudnoću ili se pripremate za neku operaciju. Čak i pojedini biljni suplementi mogu imati kontraindikacije, pa osoba koja brine o vašem reproduktivnom zdravlju mora raspolagati svim informacijama.

Čaj od breze: vaš glavni saveznik u borbi protiv menstrualnih bolova

Ukoliko ste seksualno zlostavljani

Bilo da vam je, jednostavno, potreban razgovor, da ste zabrinuti zbog mogućih polno prenosivih bolesti ili je u pitanju nešto treće o čemu razmišljate, vaš ginekolog može ili pomoći sam ili vas uputiti na adresu nekoga drugog ko će učiniti da se osećate bolje.

„Mnoge pacijentkinje ne znaju da je njihov ginekolog osoba koja im u takvim slučajevima može pomoći“, kaže dr Dvek.

makonda-tracker