probajte

NAZIVAJU SE JUTARNJIM, ALI MNOGE MUČE CELOG DANA: Čak 25 efikasnih načina da se rešite mučnine u trudnoći

0

Mučnina je verni pratilac trudnoće, a iako je karakteristična uglavnom samo za prvi trimestar, mnoge buduće mame teško podnose ovaj period. Evo kako da uspešno pobedite tzv. jutarnje mučnine...

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Estrogen i humani horionski gonadotropin (HCG — hormon proizveden u ženskoj posteljici) igraju ključnu ulogu u održavanju novooplođene jajne ćelije i glavni su uzročnici jutarnjih mučnina kod trudnica, piše Yumama.

 

Trudnice koje iskuse jutarnje mučnine imaju manji rizik od pobačaja. Međutim, iako je ovaj podatak prilično utešan, jutarnje mučnine niko ne voli. Predstavljamo vam 25 efikasnih načina da sprečite mučninu (ili bar da je ublažite).

 


1. Jedite često. Grickajte na svaka dva sata, čak i ako nemate potrebu. Od praznog stomaka biće vam još više muka.

 

2. Nemojte da se prejedate. Prepun stomak je jednako loš kao i prazan i može izazvati pogoršanje simptoma.

 

3. Držite najobičnije krekere u fioci pored kreveta i grickajte ih pre nego što ustanete ujutru.

 

4. Radije jedite hladnu hranu kao što su salate, jogurt, voće i hladne supe, jer topla i podgrejana hrana uglavnom ima jači miris.


5. Ne nervirajte se ukoliko ne možete da podnesete pire krompir i tost. Telo samo proizvodi nutritivne "blagodeti" ukoliko ste dobro jeli u fazi pre začeća. Vaše dobro nahranjeno telo je sposobno da obezbedi rast bebe.

 

6. Budite hidrirani. Ukoliko vas voda nagoni na povraćanje, dodajte iseckano voća u nju. Ili probajte kokosovu vodu, gaziranu vodu ili pivo od đumbira razblaženo soda vodom.

 

7. Neposredno pre nego što legnete, jedite užinu koja sadrži i proteine i ugljene hidrate, kao što je na primer, musli sa mlekom ili jogurtom i voćem.


8. Hladno piće je bolje od onog koje je na sobnoj temperaturi zato probajte da stavite led u njega. Pijte polako, nemojte naglo gutati.

 

9. Držite pomorandžu u torbi. Ponekad pomaže osećaj slatkog i tečnog u vašim ustima.

 

10. Otkrijte okidače koji vas teraju na povraćanje i izbegavajte ih. To može biti salata od jaja, prokelj, kafa, tuna... Znaćete kad pomirišete.

 

jutarnja mučnina, jutarnje mučnine, trudnoća, trudnice
foto: Shutterstock

11. Nana može pomoći u sprečavanju mučnine kod nekih žena. Stavite na maramicu tri kapi eteričnog ulja i udišite ili koristite inhalator.

 

12. Idite jednom mesečno na akupunkturu jer to može poboljšati san i pomoći održanju energije, ali i redukovati bol.


13. Počnite da koristite sapune, gelove za tuširanje i proizvode za čišćenje bez mirisa ukoliko vam takvi proizvodi izazivaju mučninu.

 

14. Pritiskajte Nei Guan akupresurnu tačku na zglobu, tamo gde proveravate puls. Učinite to direktno prstima ili preko materijala obmotanog oko zgloba.

 

15. Umor otežava jutarnje mučnine zbog čega vam može biti još teže u toku dana. Popodnevna dremka može pomoći. Zatvorite vaše oči na deset minuta dok ste u kolima ili sedite u parku, u vreme ručka. To će vam pomoći da ostanete jaki celo popodne.


16. Obuzdajte stres. Istina, čini se lakše reći nego učiniti, ali izgleda da hormoni stresa pogoršavaju simptome mučnine. Isprobajte meditaciju tokom trudnoće da biste to sprečili.

 

17. Kada vas uhvati talas mučnine, probajte da dišete kroz levu nozdrvu, to smiruje nervni sistem. Nežno zatvorite desnu nozdrvu i smireno dišite kroz levu nozdrvu samo nekoliko minuta, udišući i izdišući.

 

18. Đumbir je isprobani lek protiv mučnine. Izrendajte đumbir u vrelu vodu ili kupite pakovanje čaja od đumbira. (Kolačići od đumbira generalno nemaju dovoljno đumbira kako bi zaista pomogli, ali ukoliko sam ukus deluje povoljno na vas, jedite ih ali čuvajte se šećera.)

 

 

19. Enzimi za varenje (suplementi napravljeni od hemijskih supstanci koji pomažu varenje) mogu pomoći, posebno ukoliko neprkidno podrigujete i imate osećaj mučnine nakon jela. Probajte biljne enzime koji pokrivaju širok spektar pH nivoa.

 

20. Biljka Sent Meri čičak (ili mleko čička) može doprineti zdravlju jetre i bubrega, posebno jer jutarnja mučnina može biti znak smanjene funkcije jetre.

21. Izbegavajte bilo šta začinjeno, masno ili prženo. Hrana koja loše utiče na vaš digestivni sistem izaziva mučnine.

 

22. Isto važi i za previše šećera ili slatkiše.


23. Kupite trudnički pojas - uske pantalone vam mogu pogoršati mučnine.

 

24. Kupajte se u moru. Svežina slane vode pomoći će vam da na trenutak zaboravite na vodnjikav ukus u ustima.

 

25. Ukoliko ništa od ovog ne upali, uzmite slobodan dan i lezite u krevet. Svet se ne vrti toliko u krevetu.

 

 

makonda-tracker