sve počinje ishranom

NE ČEKAJTE PROLEĆE ― POČNITE DANAS! Ove zdrave i ukusne namirnice tope celulit bolje od bilo kog preparata

0

Nepravilna ishrana je jedan od vodećih faktora za nastanak celulita, dok određena hrana, verovali ili ne, može da vam pomogne da se rešite "pomorandžine kore"!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Ishrana je vrlo važna kod osoba koja se sklonije nastanku celulita. Štaviše, u najvećem broju slučaja on je posledica loših odabira kad je reč o hrani.


Ukoliko pijete kafu, alkoholna i gazirana pića koja opterućju nadbubrežnu žlezdu, voćne sokove, transmasti, ugljene hidrate, previše soli, masnije meso poput slanine ili kože piletine... gotovo je izvesno da ćete imati, u zavisnosti od genetike, manje ili više nataloženih masnih naslaga.


Srećom, postoje namirnice koje nam i te kako mogu pomoći da ga se rešimo ― naravno, uz isključivanje pomenute hrane koja uzrokuje stvaranje celulita i uz povećanu konzumaciju vode (ako ste spremni i za vežbanje i redovnu upotrebu nekog preparata, još bolje!).

 


Seme lana

 

seme lana
foto: Profimedia

Laneno seme je odličan izvor dijeteskih vlakana, linoleinske kiseline, lignana, minerala poput magenijuma, kalcijuma, gvožđa, kalijuma i mangana, zatim vitamina E i B, proteina i Omega-3 masnih kiselina. Ono što je posebno važno za celulit jeste to što ono podstiče proizvodnju kolagena i jača kožu, a upravo je to potrebno kako celulit ne bi bio toliko vidljiv i da bi koža bila glatka.

 


Losos

 

Pastrmka, riba, posno
foto: Shutterstock

Dok su transmasti strogo zabranjene, tzv. zdrave masti i te kako treba konzumirati, a ono se može pronaći u masnoj ribi. Tu se naročito izdvaja losos, jedna od najkvalitetnijih i najbogatijih namirnica na svetu, u kojoj se može naći obilje proteina, Omega-3 masnih kiselina, vitamina D, B C, A, E, K, kalijuma, selena, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma...


Jabukovo sirće

 

jabukovo sirće
foto: Profimedia

Ova namirnica nije samo dobar saveznik u procesu mršavljenja, već bi salate njim trebalo prelivati kako bismo izbacili otrove iz tela, a posebno je delotvorno u detoksikaciji jetre. Ono je bogato mineralima, aminokiselinama i antioksidantima, a njegovi sastojci sprečavaju zadržavanje lipida u organizmu i smanjuju holesterol.

 


Peršun

 

Peršun, voda sa peršunom
foto: Shutterstock

Pored toga što čini mnogo toga za zdravlje bubrega, ovaj začin je odličan za sveukupno stanje organizma zbog njegovog sastava koji uključuje vitamine C, E i A i moći da brzo izbaci toksine iz tela. Ukoliko želite da se što brže izborite sa celulitom nemojte ga koristiti samo kao dodatak jelima, već slobodno uživajte u ukusnom čaju od peršuna.


Kruške

 

kruške
foto: Shutterstock

Možda ćete se iznenaditi, ali ovo voće je vrlo popularno među osobama s poremećajima u radu štitne žlezde. Krupke su, naime, bogate jodom, koji pomaže njeno funkcionisanje, a hormozni ove žlezde utiču na to koliko će metabolizam biti brz ― a što je on brži, to smo zadovoljniji figurom i brže se oslobađamo masnih naslaga. Uz to, u kruškama se nalazi i pektin, koji ima važnu ulogu u detoksikaciji.
 

 

makonda-tracker