vrlo je moćno

CRNE ILI ZELENE — NIJE SVEJEDNO! Ovo voće pomaže u mršavljenju, protiv alergija, u nezi lepote i čuva zdravlje srca

0

Ukusno i vrlo, vrlo sočno, ovo sitno voće ima snažnije dejstvo nego što biste mogli i da zamislite!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Masline su voće od kojeg se pravi najpopularnije i u svetu najčešće upotrebljavano ulje za kuvanje, ali i od samog ploda možete imati mnogo zdravstvenih dobrobiti.


Čuvari kardiovaskularnog zdravlja

 

Masline su voćka koje zaista čuva zdravlje srca i krvnih sudova i to na sledeći način: kada slobodni radikali oksidiraju holesterol, krvni sudovi bivaju oštećeni i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju holesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masline sadrže masti, ali one mononezasićene, zdravije za koje je dokazano da snižavaju povišen krvni pritisak.

 


Mršavljenje

 

Istraživanja su pokazala da ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamenimo zasićene masti pospešujemo gubitak kilograma.

 

Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih ćelija, podstiče topljenje sala na stomaku i smanjuje osetljivost na insulin. Pored toga, testovi su pokazali da konzumiranje maslina povećava nivo serotonina, hormona koji utiče na to da se osećamo sitima.

 

Prevencija kancera

 

Masline imaju snažna antiupalna i antioksidativna svojstva i to ih čini prirodnim zaštitnikom protiv kancerogenih obolenja jer upravo hronični oksidativni stres i hronične upale izazivaju kancerogena obolenja. S druge strane masline su bogat izvor vitamina E, koji ima neverovatnu sposobnost da neutrališe uticaj slobodnih radikala u masnim ćelijama posebno u kombinaciji sa mononezasićenim mastima.

 

Zdravlje kose i kože

 

Crne masline su veoma bogate masnim kiselinama i antioksidantima koji neguju, hidriraju i štite, a i tu je i već spomenut vitamin E koji bez obzira na to da li se nanosi na kožu ili oralno, dokazano štiti kožu od UV zraka. Za lepši izgled kože lica svakodnevno na lice utrljajte nekoliko kapi maslinovog ulja, umasirajte i operite toplom vodom.

 

maslinovo ulje, maslina, zelene masline, crne masline
foto: Shutterstock

 

Borci protiv alergija

 

Najnovija istraživanja su pokazala da masline mogu imati veliki uticaj kad su u pitanju alergije. Ekstrakt masline deluje kao anti histamin u ćelijama tako što blokiraju receptore histamina i zato mogu biti deo posebne antialergijske dijete. Ako budete konzumirali masline poboljšaće vam se cirkulacija i lakše ćete disati.

 

Bogat izvor gvožđa

 

Sve vrste maslina, a posebno one crne su veoma bogate gvožđem. Sposobnost crvenih krvnih zrnaca da pronose kiseonik kroz telo ovisi upravo o količini gvožđa u krvi. Ako imate nedostatk gvožđa, tkivo ne dobija dovoljno kiseonika i zato možete biti zimogrozni i slabi. Masline moraju biti deo vaše svakodnevne ishrane ukoliko patite od nedostatka gvožđa.


Koje su zdravije — zelene, crne ili crvenkaste?


Razlika postoji, iako nije velika.


Maslina menja boju dok sazreva, a kakvu ćemo jesti zavisi samo od toga kada je ubrana. Zelena maslina je zapravo manje zrela maslina, crna je zrela, odnosno prezrela, dok su crvenkaste masline ubrane tačno u trenutku zrenja. Ako tada nije ubrana, maslina menja boju prema zagasitim ljubičastim tonovima da bi na kraju postala crna maslina.


Zelena maslina je sočnija i malo slađa, s mesom koje se čini svežijim od crnih. Crne su masline zrelije, odnosno mekše, a ukus im je gorkast i intenzivniji od zelenih. Međutim, kad se od njih pravi ulje, crne masline daju lepšu zlatnu boju i ukus s manje gorčine.


Iako deluje kao da im je najveća razlika u ukusu, zelene su ipak malo bolje, jer dozrevanjem crna maslina gubi manji deo antioksidansa. Odnosno, ako se ubere ranije, a zelene masline se obično beru u septembru kada još nisu skroz zrele, tada imaju više polifenola, dok crne, zrele masline, u sebi imaju više ulja.

 

 

makonda-tracker