OBRATITE PAŽNJU

NE PRENOSI SE SAMO KAPLJIČNIM PUTEM! Nova saznanja naučnika o virusu korona SVI moraju da pročitaju

0

Iz dana u dan nižu se oprečna objašnjenja, saveti i rezultati istraživanja, ali više ustanova i eksperata ovih dana ističe da se virus korona izgleda ipak ne prenosi samo kapljično. Evo na šta još treba da obratimo pažnju.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Američka Nacionalna akademija nauka ukazala je da se novi soj virusa korona ne širi samo putem kapljica koje iz ljudskog organizma izlaze prilikom kašljanja i kijanja.


Iako istraživanje još uvek nije završeno, dostupni rezultati ukazuju na moguću aerosolizaciju disanjem, istakao je Harvi Fineberg, koji je na čelu Stalnog odbora za infektivne bolesti i zdravstvene rizike 21. veka, u pismu koje je uputio Beloj kući.

 

Brojne institucije do sad su istakle da je primarni način širenja virusa korona kontakt s pomenutim kapljicama, kao i da je njihov domet do dva metra.

 

foto: Shutterstock

Ova saznanja mogla bi u izvesnoj meri povezati s novim nalazima finskog Univerziteta Alto, koji je okupio tim od 30 stručnjaka iz različitih oblasti ne bismo li saznali kako se kreće i širi "oblak" virusa korona u zatvorenom prostoru, a više o tome možete pročitati OVDE.

 

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker