oterajte viruse

VAŽNO JE MISLITI NA SVAKI DETALJ: Evo šta treba da uradite s obućom ČIM UĐETE U KUĆU

0

Saznajte koliko se virus zadržava na đonovima i šta bi trebalo da uradite sa cipelama kada se vratite kući!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Ako izlazite tokom pandemije korona virusa, trebalo bi da pazite na obuću.

Stručnjaci savetuju da odaberete jedan par cipela i uvek se izuvate na istom mestu, jer virus opstaje na đonovima i po nekoliko dana.


U emisiji "Koliko je čista vaša kuća" britanske televizije, objašnjeno je da virus može da se zadrži na gumenim đonovima između tri i pet dana.

 

Lekar opšte prakse dr Džavid Abdelmoneim i virusolog dr Lisa Kros savetuju da ako izlazite, uvek nosite isti par cipela kada idete napolje i da ih izujete čim uđete u kuću.

 

Stručnjaci predlažu da napravite "zonu" predviđenu za stvari koje nosite napolje. Izujte se uvek na istom mestu, tu ostavite cipele i po potrebi im dezinfikujte đonove. Stvari koje ste obukli trebalo bi da operete u mašini ukoliko ste bili u kontaktu sa drugim ljudima.

 

foto: Profimedia

Ako ste nosili jaknu, verovatno je nećete baš svakog dana prati, ali tokom toplijih dana zato bi trebalo da nosite deblji džemper ili duksericu, jer njih možete češće da perete, prenosi "Dejli mejl".

 

***

 

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

 

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistem, može li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker