pažljivo

BEZBEDNA KUPOVINA JE GLAVNI CILJ: Stručnjaci objašnjavaju da li treba dezinfikovati namirnice!

0

Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi).

 

foto: Profimedia

Kupci bi takođe trebalo da izbegavaju dodirivanje telefona ili da ih obrišu nakon moguće kontaminacije, rekla je Julija Markus, epidemiolog i profesorka predmeta zaraznih bolesti na Harvardu. Rukavice nisu potrebne, rekla je.

 

“Generalno, kada rukavice koristimo izvan zdravstvene ustanove i samo u zajednici, one obično postaju kao druga koža. Dodirujemo lice, i one mogu da učine da se osetimo kao da nismo u riziku, ali one same mogu da budu kontaminirane i mogu da budu bolja površina na kojoj bi virus mogao da ostane, bolja od naše kože”, rekla je ona.

 

Iako se ne smatra da se koronavirus prenosi putem hrane, on može da živi nekoliko dana na materijalima koji se koriste za pakovanje hrane.

 

Prva istraživanja pokazuju da na kartonu može da preživi 24 sata, a na plastici 72 sata. Ali količina virusa takođe brzo opada tokom tog vremenskog perioda. Američki centar za kontrolu i bolesti trenutno ne preporučuje da se dezinfikuje ambalaža. Markus kaže da kupci umesto toga moraju temeljno da operu ruke nakon rukovanja bilo kojim predmetom koji su i drugi mogli da dodirnu.

 

foto: Shutterstock

“U ovom trenutku nema dokaza o prenošćenju preko pakovanja hrane. Uz to, znamo da virus može da ostane na površinama satima ili čak danima, tako da postoji hipotetički rizik zaraze dodirom kontaminirane površine, a zatim dodirivanja očiju, nosa ili usta”, kaže Marus. “Bolje od dezinfekcije, ono što stalno ponavljamo, jeste samo pranje ruku.”

 

Donald V. Šafner, mikrobiolog za hranu i profesor na Rutgers univerzitetu, odbacio je savete o dezinfekciji upakovane hrane ili ambalaže.

 

“Trenutno nema dokaza da se virus širi preko hrane. Nema dokaza da se širi preko ambalaže hrane. To ne znači da možda sutra nećemo pronaći nove dokaze koji bi nam promenili mišljenje, ali ovo je ono u šta sada verujemo”, rekao je on.

 

I dok je američka vlada sastavila spisak sredstava za čišćenje koji mogu da ubiju virus, većina od njih ne bi smela da dođe u kontakt sa hranom. Šafner kaže da ljudi koji ih koriste mogu da se izlože hemikalijama koje su za upotrebu na tvrdim povrinama, a ne za dezinfekciju namirnica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker