pažljivo

BEZBEDNA KUPOVINA JE GLAVNI CILJ: Stručnjaci objašnjavaju da li treba dezinfikovati namirnice!

0

Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi).

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Da li Covid-19 može da živi na ambalaži za hranu? Koliko dugo? Stručnjaci savetuju kako očistiti namirnice od klica tokom pandemije, piše Gardijan.

 

Smatra se da se virus korona u velikoj meri širi kontaktom sa drugom osobom, ali može da živi i na površinama, uključujući pakovanja hrane, i do nekoliko dana. Dok neki videozapisi i članici sa uputstvima ohrabruju ljude da dezifinkuju pakovanja hrane, poštu i druge pakete koji ulaze u dom, stručnjaci kažu da je to verovatno preterano. Evo detaljnih saveta stručnjaka o tome kako nabaviti ono što vam treba iz prodavnice i ograničiti se izloženosti virusu što je više moguće.

 

Stručnjaci savetuju da ograničite odlazak po namirnice na jednom nedeljno ili u dve nedelje, ako je to moguće. To može da znači da ćete morati da nakupujete više smrznute, konzervirane hrane, konzerviranog voća i povrća ili osušenog.

 

Ako možete, držite se udaljenosti od najmanje dva metra od ostalih kupaca (naravno, tamo gde je moguće od gužvi). Ako ste stariji od 65 godina, kupujte u vreme kada je za to određeno. Planirajte i zapišite šta vam treba pre odlaska u prodavnicu, da se što manje zadržavate u supermarketu.

 

“Čim stignete tamo, koristite sredstvo za dezinfekciju ruku i dodirujte samo ono što vam je potrebno. Obrišite ručke kolica, a zatim ponovo upotrebite sredstvo za dezinfekciju ruku”, kaže Elizabet Ekstrom, profesorka i šefica gerijatrije na Univerzitetu Oregon.

 

Nastavak na sledećoj strani!

 

foto: Profimedia

Kupci bi takođe trebalo da izbegavaju dodirivanje telefona ili da ih obrišu nakon moguće kontaminacije, rekla je Julija Markus, epidemiolog i profesorka predmeta zaraznih bolesti na Harvardu. Rukavice nisu potrebne, rekla je.

 

“Generalno, kada rukavice koristimo izvan zdravstvene ustanove i samo u zajednici, one obično postaju kao druga koža. Dodirujemo lice, i one mogu da učine da se osetimo kao da nismo u riziku, ali one same mogu da budu kontaminirane i mogu da budu bolja površina na kojoj bi virus mogao da ostane, bolja od naše kože”, rekla je ona.

 

Iako se ne smatra da se koronavirus prenosi putem hrane, on može da živi nekoliko dana na materijalima koji se koriste za pakovanje hrane.

 

Prva istraživanja pokazuju da na kartonu može da preživi 24 sata, a na plastici 72 sata. Ali količina virusa takođe brzo opada tokom tog vremenskog perioda. Američki centar za kontrolu i bolesti trenutno ne preporučuje da se dezinfikuje ambalaža. Markus kaže da kupci umesto toga moraju temeljno da operu ruke nakon rukovanja bilo kojim predmetom koji su i drugi mogli da dodirnu.

 

foto: Shutterstock

“U ovom trenutku nema dokaza o prenošćenju preko pakovanja hrane. Uz to, znamo da virus može da ostane na površinama satima ili čak danima, tako da postoji hipotetički rizik zaraze dodirom kontaminirane površine, a zatim dodirivanja očiju, nosa ili usta”, kaže Marus. “Bolje od dezinfekcije, ono što stalno ponavljamo, jeste samo pranje ruku.”

 

Donald V. Šafner, mikrobiolog za hranu i profesor na Rutgers univerzitetu, odbacio je savete o dezinfekciji upakovane hrane ili ambalaže.

 

“Trenutno nema dokaza da se virus širi preko hrane. Nema dokaza da se širi preko ambalaže hrane. To ne znači da možda sutra nećemo pronaći nove dokaze koji bi nam promenili mišljenje, ali ovo je ono u šta sada verujemo”, rekao je on.

 

I dok je američka vlada sastavila spisak sredstava za čišćenje koji mogu da ubiju virus, većina od njih ne bi smela da dođe u kontakt sa hranom. Šafner kaže da ljudi koji ih koriste mogu da se izlože hemikalijama koje su za upotrebu na tvrdim povrinama, a ne za dezinfekciju namirnica.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker