NOVI SISTEM UBRZANJA PROCESA LEČENJA

EVO KAKO DA SE TESTIRATE NA KORONA VIRUS OD KUĆE: Počeo sa radom test samoprocene na COVID - 19!

0

Od danas je počeo sa radom test samoprocene na KOVID- 19 virus koji se može sprovesti „iz fotelje“, za računarom.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Sistem funkcioniše logovanjem na osnovu podataka sa zdravstvene knjižice- ličnog broja osiguranika i broja zdravstvene knjižice.

 

Premijerka Srbije Ana Brnabić objavljujući početak rada ovog test navela je da cilj sistema smanjenje gužvi i čekanja, odnosno da se ubrza proces lečenja. Kako je napisala na svom Tviter nalogu, ovo je borba svakog pojedinca za celo naše društvo.

 

Na domenu https://e-zdravlje.gov.rs/landing/, svako ko ima potrebu da uradi test može da se uloguje ili pravljenjem naloga putem imejl adrese, ili jednostavnim unošenjem svog LBO-a i broja zdravstvene knjižice.

 

U opisu testa samoprocene piše da je njegova svrha da kroz pitanja koja su navedena identifikuje osobe za koje se sumnja na infekciju koronavirusom.

 

Trijaža testova se radi na osnovu aktuelnih algoritama koje je postavila struka, a eventualnom izmenom situacije može doći do njihove adaptacije.
Lekaru se nosi test iz fotelje

 

U testu je naznačeno da samoprocena ni na koji način ne zamenjuje mišljenje, pregled, dijagnozu, terapiju ili bilo koji drugi vid medicinske usluge koja se vrši od strane lekara.

 

foto: Profimedia

Pristupanjem testu neophodno je uneti svoje podatke, adresu boravišta, opštinu, broj telefona i zanimanje.

 

Nakon toga se čekiraju simptomi koje osoba koja popunjava test trenutno ispoljava. Među navedenim simptomima mogu se uneti vrednost povišene temperature, bolovi među kojima su izdvojeni bol u mišićima, grudima, stomaku i zglobovima, a mogu se označiti i drugi simptomi poput otežanog disanja, opšte slabosti, kašlja, mučine, glavobolje, gubitka čula ukusa i slično.

 

Ostavljeno je i mesto gde korisnik sam može da unese simptome koji nisu ponuđeni u testu.

 

Na sledećem koraku se obeležavaju hronična stanja ukoliko ih pacijent ima. I ovde je ostavljena mogućnost dodavanja bolesti koja se ne nalazi na spisku.

U okviru testa samoprocene neophodno je odgovoriti na pitanje da li je osoba koja pristupa testu boravila u inostranstvu 14 dana pre pojave simtoma, i ako jeste nužno je navesti destinaciju.

 

Dalje se unose podaci o kontaktima, odnosno o tome da li je osoba u prethodnih 14 dana od pojave simptoma posetila bilo koju ustanovu u kojoj se leče pacijenti sa potvrđenom i verovatnom dijagnozom koronavirusa.

 

Ukoliko je osoba koja popunjava test imala blizak kontakt sa sumnjivim, verovatim ili potvrđenim slučajem koronavirusa, neophodno je da unese podatke o toj osobi - ime i prezime, adresu i kontakt telefon. Takođe je neophodno navesti mesto gde je ostvaren kontakt.

 

Nalazi dobijeni ovim testovima automatski se šalju na radne liste lekarima u KOVID-19 ambulantama formiranim pri Domovima zdravlja koje rade 24 časa.

 

***

Ukoliko ste propustili, pročitajte uputstvo za pravilno pranje ruku, da li je bolje koristiti tečni ili čvrsti sapun, koja su pravila nošenja zaštitne maske, zašto je važno da što pre prestanete da pušite i kako dezinfikovati mobilni telefon.

Važno je da znate i kako ojačati imuni sistemmože li rakija zaista da pomogne u prevenciji, kako sami uništavamo svoj imunitet i kako razlikovati alergiju od simptoma virusa korona.

 

#OstaniKodKuće

 

 

makonda-tracker