korisni saveti

MOŽE VAS ZAŠTITITI SAMO AKO OVO BUDETE RADILI: Lekar otkriva kako se pravilno koristi MASKA za zaštitu od virusa

0

Maske sadrže zaštitne premaze i materijale koji smanjuju rizik da udahnete patogen, ističe stručnjak

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock


Maske su zaštita od korona virusa, ali najpre za ljude koji su već zaraženi kako COVID-19 ne bi širili na druge.


- Moraju biti sterilne i sterilizovane pre nego što ih stavite na lice - objašnjava lekar porodične medicine dr. Milan Mazalin.


On ističe kako pravilno korišćenje podrazumeva da masku promenite kod svakog izlaska i ulaska u neki prostor, a pre nego što je uopšte dotaknete trebalo bi da skinete rukavice, bacite ih u smeće i operete ruke. Tek nakon toga, pažljivo skinite masku i odložite je u kantu za smeće.


- Masku nikako ne bi trebalo da koristite više puta jer se eventualni patogeni zadržavaju u njoj, a ako je dirate rukavicama kojima dirate različite površine, to je isto kao da je dirate prljavim prstima. Stoga je u dnevnoj zaštiti, ako gledamo pravilno korišćenje, maska samo psihološka zaštita. Trebalo bi je baciti čim dođe u kontakt s infektom. Pamučne maskice se mogu iskuvavati i peglati, ali one nisu potpuna zaštita - upozorava dr. Mazalin i dodaje:


- Maska se koristi individualno. Ako uzmete tuđu masku i stavite je na lice, to je kao da ste stavili nečiji donji veš. Naime, ukoliko je taj čovek zaražen ne samo koronom nego i gripom ili nekim drugom drugom infekcijom, patogen će se zadržati na maski koju ćete vi zatim staviti na lice. To je siguran put zaraze i time ugrožavamo svoje zdravlje. Nikako ne bi trebalo koristiti tuđe već pozajmljene maske - zaključuje dr. Mazalin.

 

 

makonda-tracker