nova briga

NE PRENOSI SE TAKO LAKO KAO KORONA: Evo kakav je i kako se širi virus zbog kojeg su Kinezi danas zabrinuti

0

U kineskoj provinciji Junan juče je tokom vožnje autobusom preminuo jedan muškarac, a ispostavilo se da je bio zaražen virusom za koji se veruje da je opasniji od virusa korona.

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Dok ceo svet strahuje zbog pandemije virusa korona, u Kini, odakle se on proširio, pojavio se novi razlog za strepnju. Kako javlja kineski Global Times, dok je putovao na posao iz provincije Junan u provinciju Šandong, jedan muškarac je preminuo u autobusu, a utvrđeno je da je bio pozitivan na virus hanta.


Kako ističu u američkom Centru za kontrolu bolesti, virusi hanta su grupa virusa koje uglavnom šire glodari.

 

Virusi hanta u Americi su poznati kao "virusi Novog sveta" i mogu da izazovu hantavirusni plućni sindrom (HPS). Drugi virusi hanta, poznati kao "virusi Starog sveta", uglavnom se mogu naći u Evropi i Aziji i mogu da izazovu hemoragijsku groznicu s renalnim sindromom (HFRS) — ističe se na sajtu ove organizacije.


Rani simptomi hantavirusnog plućnog sindroma su mučninca, groznica, bolovi u mišićima, glavobolje, vrtoglavice i stomačni problemi, a ukoliko se oni ne leče može doći do kašlja s gubitkom daha, a smrtni ishodi javljaju se u 38 odsto slučajeva. Početni simptomi HFRS-a su slični, ali je prenos ove bolesti sa čoveka na čoveka izuzetno retka.

 

foto: Profimedia

Kako naglašava američki Centar za kontrolu bolesti, osnovna prevencija širenja ovog virusa je kontrola populacije glodara i izbegavanje kontakta s urinom, fekalijama i pljuvačkom glodara.


Stopa smrtnosti od ovog virusa nego u slučaju virusa korona je značajno viša, s obzirom na to da je korona fatalna u 3,4 procenta, tvrdi Svetska zdravstvena organizacija. Zbog toga su kineski zvaničnici testirali 32 osobe koje su se vozile u autobusu s preminulim od virusa hanta, a svi su bili negativni. Kao što su stručnjaci isticali, ova grupa virusa ne širi se među ljudima tako lako kao što je u slučaju virusa korona.

 

 

makonda-tracker