obavezno probajte

Da li ste znali da beli luk ima 4 ukusa? Pravilo 10 minuta potpuno mu menja jačinu i način na koji se oseća u jelu

0

Ma koliko da dobro poznajete veštinu kuvanja teško da znate da se beli luk menja, tj da njegova aroma može da da potpuno drugačiji ukus jelu u zavisnosti od toga kako ga koristite 

BELI LUK SE MENJA U ZAVISNOSTI OD TOGA KAKO GA KORISTITE TJ SECKATE
BELI LUK SE MENJA U ZAVISNOSTI OD TOGA KAKO GA KORISTITE TJ SECKATE foto: New Africa/Shutterstock

Ako kuvate bar jednom nedeljno znate da je beli luk gotovo obavezna namirnica u svakom jelu.

 

Ipak, ono što ne znaju ni mnoge iskusne domaćice jeste činjenica da beli luk nema samo jedan ukus, već četiri, a način na koji ga seckate je zapravo određuje.

 

Bloger i kulinarski stručnjak Svapnil Desaj objasnio je da pravilna tehnika obrade belog luka bukvalno menja njegov hemijski sastav, a samim tim i ukus vaše hrane.

Beli luk sadrži alin, inertnu supstancu bez ukusa. Kada isečete ili zgnječite čenove:

 

  • Ćelije pucaju
  • Enzim alinaza se aktivira
  • Alinaza pretvara alin u alicin

 

Alicin je ono što belom luku daje pikantan, aromatičan i složen ukus. Više oštećenih ćelija znači više alicina, što znači intenzivniji ukus. Toplota uništava enzim, zbog čega kuvani beli luk postaje mekan, sladak i puterast. Ova jednostavna tajna objašnjava zašto različite metode obrade daju potpuno različite ukuse.

BELI LUK POSTAJE DVOSTRUKO JAČI AKO GA OSTAVITE DA NAKON SECKANJA ODSTOJI 10 MINUTA
BELI LUK POSTAJE DVOSTRUKO JAČI AKO GA OSTAVITE DA NAKON SECKANJA ODSTOJI 10 MINUTA foto: Shutterstock / Nungning20

Ukusi belog luka

 

Ceo beli luk (kuvan) – mekan, sladak, orašastog ukusa. Minimalan kontakt sa aliinazom, enzim brzo umire, a alicina gotovo i nema. Idealan za konfitovanje, pečenje i dinstanje.

 

Seckani beli luk – aromatičan i umereno ljut. Minimalno oštećenje ćelija, malo alicina. Idealan za sosove, pržena jela, puter od belog luka i italijanske testenine.

 

Mleveni beli luk – oštar i jak. Velika kontaktna površina, srednji nivo alicina. Idealan za hleb sa belim lukom, prelive i sosove.

 

Zgnječeni beli luk – najjači i najljući. Maksimalno uništavanje ćelija znači maksimum alicina. Idealan za marinade i ajoli.

 

ZGNJEČENI BELI LUK IMA NAJINTENZIVNIJU AROMU
ZGNJEČENI BELI LUK IMA NAJINTENZIVNIJU AROMUfoto: Shutterstock

Pravilo 10–15 minuta

 

Da bi se alicin formirao, ostavite beli luk da odstoji 10–15 minuta nakon seckanja ili gnječenja pre zagrevanja. Prerano zagrevanje ubija enzim i slabi ukus.

 

Ovo jedno pravilo može udvostručiti intenzitet ukusa.

 

Kako kiselina menja beli luk?

 

Limunov sok ili sirće usporavaju dejstvo enzima:

 

  • Ako želite ljut beli luk, samo ga zgnječite, ostavite da „odstoji“ 10 minuta, a zatim dodajte kiselinu.
  • Ako želite mek i blag beli luk, dodajte zgnječeni beli luk direktno u kiselinu – to će zaustaviti reakciju i učiniti ukus nežnijim.

 

Ova tehnika pretvara beli luk u mnogo više od običnog sastojka, u pravo sredstvo za kontrolu ukusa. Od suptilno slatkih nota do izražene pikantnosti, na ovaj način vaša jela će delovati profesionalno i ostati nezaboravna.

 

Bonus video:

Glumci seckaju luk 

 

makonda-tracker