Letnje vrućine su vreme kada se jedu laganiji obroci i kada salate dobijaju važno mesto na našim trpezama
Kada se spomene caciki salata mnogima je prva asocijacija Grčka, more, giros, a da li znate da savršenu caciki salatu možete napraviti u svom domu od nekoliko jednostavnih sastojaka, koji su jeftini, zdravi i prijaju na visokim tempraturama.
Ova salata odlično ide kao prilog uz meso ili giros, ali je možete jesti i uz gotovo sva druga jela.
Nekima je ova salata savršena i kao namaz na hleb, ali i sama, kao lagana večera pred spavanje.
Sastojci:
- 1 veći krastavac (ili 2 manja)
- 400 g grčkog jogurta (ili gustog, ceđenog jogurta)
- 2-3 čena belog luka (po ukusu)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 kašika sirćeta ili soka od limuna
- So, po ukusu
- (Po želji) malo svežeg ili sušenog kopra ili mente
Priprema:
- Oljuštite krastavac i narendajte ga na krupno rende.
- Posolite ga lagano i ostavite da odstoji 10–15 minuta, pa dobro procedite (rukama ili kroz gazu) da biste uklonili višak vode.
- U činiji pomešajte grčki jogurt, sitno izrendan ili izgnječen beli luk, maslinovo ulje, sirće ili limunov sok i po želji malo kopra ili mente.
- Dodajte oceđen krastavac i sve dobro sjedinite.
- Probajte i po potrebi dodajte još soli, limuna ili belog luka po ukusu.
- Ostavite u frižideru najmanje 30 minuta pre služenja – da se ukusi lepo prožmu.
- Saveti:
- Ako nemate grčki jogurt, običan jogurt možete procediti kroz gazu ili cediljku obloženu salvetom – 1-2 sata u frižideru.
Caciki se najbolje slaže sa pečenim mesom, lepinjama, girosom ili kao lagano predjelo uz povrće.
Bonus video:
Pileća mućkalica i tarator salata
( Glossy, Ilić Milica )




