Iznutra su savršeno mekane, a spolja zlatne i natopljene mirisnim puterom i belim lukom, pa ne čudi što ove pogačice nestaju sa stola brže nego što stignu da se prohlade.
Ako u sezoni praznika tražite recept za neodoljivo domaće pecivo koje miriše na domaću kuhinju i okuplja sve oko stola, pogačice s belim lukom su pravi izbor!
Idealne su kao toplo predjelo, dodatak uz ručak ili kao grickalica za druženje, a njihov bogat nadev i sočni preliv čine ih posebno slasnim i ukusnim.
Iako deluju kao da zahtevaju mnogo truda, priprema je veoma jednostavna i ne traži posebne veštine, a dobićete vazdušaste pogačice koje spajaju mekano testo, topljeni sir i aromu belog luka kojoj je teško odoleti.
Sastojci:
- 1 kesica suvog kvasca
- 3 kašike šećera
- 200 g brašna
- 1 kašičica soli
- 160 ml mlakog mleka
- 2 kašike otopljenog putera
- kačkavalj po izboru
Za preliv od belog luka:
- 2 kašike putera
- pola kašike belog luka u prahu ili sitno seckana i izgnječena 2-3 čena belog luka
- 1/2 kašike šećera (ili više, po ukusu)
- 1/2 kašike peršuna
- 1/4 kašičice soli
- 40 g mocarele
Priprema
- Sipajte u činiju suv kvasac, pa prelijte mlakim mlekom, dodajte šećer i dobro razmutite. Ostavite da odstoji dok ne počne da peni, odnosno da se kvasac "aktivira".
- Potom dodajte brašno i so, kao i otopljen puter i malo mešajte, pa zamesite i ostavite pokriveno folijom na neko toplo mesto, da naraste.
- Posle pola sata, premesite, pa prebacite na pobrašnjenu površinu i napravite loptu od testa. Isecite je na manje komade, koje ćete potom oblikovati u loptice za pogačice. Pokrijte ih folijom i sklonite da još malo narastu, a za to vreme izrendajte kačkavalj.
- Zatim oklagijom razvucite lopticu i na njenu sredinu stavite veću kašiku rendanog kačkavalja, pa je zatvorite tako što ćete ivicama testa prekriti sir i rukama ponovo oblikujte u lopticu. Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom i ponavljajte dok ne potrošite sav materijal. Prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji oko 30 minuta, pa pecite oko 12 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Za preliv od belog luka pomešajte puter, beli luk, šećer, so, peršun i dobro sjedinite, pa time namažite sve pogačice i pospite rendanom mocarelom.
- Vratite u rernu na još 10 minuta.
BONUS VIDEO
Kakav smo hleb jeli nekada, a kakav danas?




