Možete je jesti u bilo koje doba dana, na mnogo načina, a uz to što je bezbedna ako pazite na šećer u krvi može čak i da vam pomogne jer obiluje vitaminima, mineralima, antioksidansima, zdravim mastima...
Voće je nezaobilazan deo zdrave ishrane, bogato vitaminima, mineralima i vlaknima i preporučuje se u okviru uravnoteženog i raznovrsnog režima. Međutim, ono, takođe, sadrži prirodne šećere, što ljude koji paze na nivo glukoze u krvi ponekad navodi da ga izbegavaju.
Postoji mnogo voćki koje se preporučuju i dijabetičarima zbog niskog udela šećera i glikemijskog indeksa, a jedna je gotovo bez šećera. U pitanju je supermoćni avokado, koji može da se jede na bezbroj načina!
Koliko šećera ima avokado?
Za razliku od većine voćki, avokado sadrži vrlo malu količinu prirodnog šećera, svega oko 0,7 grama po 100 grama ploda. Zahvaljujući tome, avokado je pogodan i za dijabetičare, ljude koji imaju insulinsku rezistenciju ili na bilo koga ko pazi na unos šećera.
Njegov glikemijski indeks (GI) takođe je izuzetno nizak, oko 15, što znači da ne izaziva nagle skokove šećera u krvi i pomaže u održavanju stabilnog nivoa energije.
Šta još čini avokado superhranom?
Avokado nije samo voće sa malo šećera veće i pravo malo nutritivno čudo, zbog čega skoro da nema liste zdravih namirnica na kojoj ga nećete naći.
Bogat je mononezasićenim masnim kiselinama, koje doprinose zdravlju srca i snižavaju loš LDL holesterol. Uz to obiluje i vitaminima i mineralima, odnosno sadrži vitamine K, C, E i B kompleksa, kao kalijum, koji je važan za krvni pritisak, zatim magnezijum. bakar, mangan, fosfor...
Oko 7 grama vlakana na 100 grama ploda avokada pomaže varenju, održava osećaj sitosti i podržava zdravu mikrofloru creva, a ovo voće sadrži i lutein i zeaksantin, važne za zdravlje očiju, i druge antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala.
Masnoće i vitamin E pomažu u hidrataciji kože i održavanju sjaja kose... jednostavno je spisak prednosti bez kraja!
Kako jesti avokado?
Avokado se može koristiti na bezbroj načina: kao namaz, u salatama, smutijima, pa čak i kao zamena za puter u pečenju. Ima neutralnu, blago orašastu aromu, što ga čini univerzalnim sastojkom za doručak, ručak ili večeru.
BONUS VIDEO
Šljiva kao brend Srbije ima ogroman potencijal




