Ako ne želite da vam se brzo pokvare, onda ih nemojte prati pre nego što ih odložite u frižider. S druge strane, neke namirnice je neophodno prati da biste uklonili ostatke pesticida i zemlje.
Kada se vratimo iz nabavke, sasvim logično je da poželimo da obavimo pranje namirnica pre nego što ih odložimo u frižider. Međutim, voda može da stvori idealne uslove za razvoj bakterija i brže propadanje.
A s druge strane, pojedine namirnice obavezno moraju da se operu kako bi bile bezbedne za jelo.
Evo koje namirnice nikada ne treba da perete pre odlaganja u frižider:
- Sirovo meso
Pranje sirovog mesa ne uklanja bakterije, već ih širi po sudoperi i radnoj površini. Ne bi trebalo da ga perete nikad, već da ga zapakujete u kese za zamrzivač i odložite. Jedino što bi trebalo da nakon toga operete jesu vaše ruke.
- Jaja
Jaja imaju tanak zaštitni sloj koji sprečava ulazak bakterija. Pranjem se taj sloj skida, a ljuska postaje poroznija. Ako vidite prljavštinu, jaje obrišite suvom krpicom, ali nikako ne perite.
- Pečurke
Ako ih budete oprali, pečurke će upiti vodu, postaće gnjecave i brže će propasti. Kada ih kupite, obrišite ih samo krpom, a perite samo pre nego što počnete da ih termički obrađujete.
- Sirova riba
Kao i kad je meso u pitanu, pranjem ribe ćete samo raspršiti mikrooranizme.
- Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline)
Pranjem pre spremanja/konzumiranja dodajete vlagu koja ubrzava truljenje. Zato je najbolje da ih operete tek neposredno pre jela.
Namirnice koje obavezno treba da perete pre odlaganja u frižider
- Jabuke i kruške
Voće na sebi često ima ostatke pesticida ili voskova, pa bi trebaol da ih perete odmah. A nakon pranja ih osušite krpom ili ubrusom.
- Karfiol i brokoli
Karfiol i brokoli rastu u zemlji pa su puoni sitne prašine i sitnih insekata u sebi. Isperite ih pod mlazom vode, dobro osušite i tek onda spremite.
- Krastavac, tikvica i patlidžan
Ovo povrće na kori mogu da ima ostatke pesticida, pa ih treba prati samo ako ćete ubrzo da ih iskoristite. Ako planirate da ih duže držite u frižideru, bolje je da ih ne perete, već to učinite neposredno pre spremanja.
- Korenostano povrće: šargarepa, cvekla, krompir i celer
Blato i zemlja zadržavaju vlagu, pa mogu da ubrzaju kvarenje namirnica. Ovo povrće perite samo ako je prljavština izrazita, ali obavezno dobro osušite pre odlaganja u frižider.
BONUS VIDEO
VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša





