saveti

Koje namirnice nikako ne treba da perete pre odlaganja u frižider, a koje obavezno morate?

0

Ako ne želite da vam se brzo pokvare, onda ih nemojte prati pre nego što ih odložite u frižider. S druge strane, neke namirnice je neophodno prati da biste uklonili ostatke pesticida i zemlje.

Neke namirnice ne iziskuju da ih perete pre nego što ih odložite u frižider.
Neke namirnice ne iziskuju da ih perete pre nego što ih odložite u frižider.foto: Shutterstock/New Africa

Kada se vratimo iz nabavke, sasvim logično je da poželimo da obavimo pranje namirnica pre nego što ih odložimo u frižider. Međutim, voda može da stvori idealne uslove za razvoj bakterija i brže propadanje.

 

A s druge strane, pojedine namirnice obavezno moraju da se operu kako bi bile bezbedne za jelo.

 

Evo koje namirnice nikada ne treba da perete pre odlaganja u frižider:

 

  • Sirovo meso

 

Pranje sirovog mesa ne uklanja bakterije, već ih širi po sudoperi i radnoj površini. Ne bi trebalo da ga perete nikad, već da ga zapakujete u kese za zamrzivač i odložite. Jedino što bi trebalo da nakon toga operete jesu vaše ruke. 

  • Jaja

 

Jaja imaju tanak zaštitni sloj koji sprečava ulazak bakterija. Pranjem se taj sloj skida, a ljuska postaje poroznija. Ako vidite prljavštinu, jaje obrišite suvom krpicom, ali nikako ne perite.

 

  • Pečurke

 

Ako ih budete oprali, pečurke će upiti vodu, postaće gnjecave i brže će propasti. Kada ih kupite, obrišite ih samo krpom, a perite samo pre nego što počnete da ih termički obrađujete. 

Pečurke perite neposredno pre spremanja
Pečurke perite neposredno pre spremanjafoto: New Africa/Shutterstock
  • Sirova riba

 

Kao i kad je meso u pitanu, pranjem ribe ćete samo raspršiti mikrooranizme.

 

  • Bobičasto voće (jagode, borovnice, maline)

 

Pranjem pre spremanja/konzumiranja dodajete vlagu koja ubrzava truljenje. Zato je najbolje da ih operete tek neposredno pre jela. 


Namirnice koje obavezno treba da perete pre odlaganja u frižider 

 

  • Jabuke i  kruške

 

Voće na sebi često ima ostatke pesticida ili voskova, pa bi trebaol da ih perete odmah. A nakon pranja ih osušite krpom ili ubrusom.

Jabuke morate da perete jer sadrže ostatke pesticida
Jabuke morate da perete jer sadrže ostatke pesticidafoto: Elena Shashkina/Shutterstock

 

Karfiol i brokoli rastu u zemlji pa su puoni sitne prašine i sitnih insekata u sebi.  Isperite ih pod mlazom vode, dobro osušite i tek onda spremite.

 

  • Krastavac, tikvica i patlidžan

 

Ovo povrće na kori mogu da ima ostatke pesticida, pa ih treba prati samo ako ćete ubrzo da ih iskoristite. Ako planirate da ih duže držite u frižideru, bolje je da ih ne perete, već to učinite neposredno pre spremanja. 

 

  • Korenostano povrće: šargarepa, cvekla, krompir i celer

 

Blato i zemlja zadržavaju vlagu, pa mogu da ubrzaju kvarenje namirnica. Ovo povrće perite samo ako je prljavština izrazita, ali obavezno dobro osušite pre odlaganja u frižider.

 

BONUS VIDEO

VOLITE LI JAPANSKU KUHINJU? MAJKA I SNAJKA SPREMALE EGZOTIČNA JELA: Riba na terijaki način i povrće u tempuri samo za sina Miloša

 

makonda-tracker