saveti

Nemojte da bacate koru od jabuke: Postoje 4 fantastična načina da je iskoristite

0

Umesto da je bacate u đubre, "produžite joj vek trajanja" i iskoristite je na daleko pametniji način.

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Kada ljuštimo koru jabuke, odmah je automatski bacamo u kantu za đubre. Ali tu pravimo veliku grešku, ,jer u pravo u kori od jabuke leži najveći deo njenih hranljivih sastojaka, pod pretpostavkom da je organska. 

 

Kora je bogata vlaknima, vitaminima A, C i E, kao i snažnim antioksidansima poput kvercetina koji pomaže u jačanju imuniteta i smanjenju upalnih procesa u organizmu. Osim toga, sadrži i prirodne pigmente i mirisne spojeve koji mogu obogatiti jela i napitke na potpuno prirodan način.

 

Stoga, umesto da bacite koru u smeće, iskoristite je u kuhinji. 

Domaći čips od kore

 

Kora od jabuke može da postane zdrava alternativa industrijskim grickalicama.  Kore jednostavno rasporedite po papiru za pečenje, pospite s malo cimeta i po želji smeđim šećerom ili medom, pa pecite u rerni na niskoj temperaturi (oko 120 °C) dok ne postanu hrskave.

 

Dobićete laganu i vrrlo hranljivu grickalicu.

 

Čaj od kore jabuka


Kora od jabuka može poslužiti kao baza za mirisan i zdrav čaj. Sve što trebate jeste da prokuvate šaku svežih ili osušenih kora u vodi 10 do 15 minuta.  Dodavanjem štapića cimeta li komadića đumbira dobićete topli napitak koji greje iznutra i smiruje probavu.

 

Aroma za sirup ili kompot


Kora jabuka može poslužiti kao prirodan pojačivač arome u raznim poslasticama i pićima. Kada kuvate sirup, pekmez ili kompot, jednostavno dodajte koru zajedno s ostalim sastojcima.

 

Ona će ispustiti svoj miris, laganu slatkoću i prirodnu boju, a nakon kuvanja je možete jednostavno izvaditi i baciti. Posebno dobro funkcioniše u kombinaciji sa cimetom i vanilom

 

Dodatak smutijima


Ako imate blender, ubacivanje kore jabuke u smuti odličan je način da povećate njegovu hranjivu vrednost. Kora se lako uklopi s ostalim sastojcima poput banane, spanaća, ovasa ili jogurta, a osim vlakana, donosi i svežinu te blagu aromu. Na ovaj način ništa se ne baca, a vaš smuti postaje još zdraviji i zasitniji.

 

BONUS VIDEO

Letnja suša odnela plodove - Jabuke skuplje nego banane, a domaće voće postaje luksuz na pijacama Srbije! Kupci biraju između zdravlja i praznih džepova!

 

makonda-tracker