starinski recept

Kako se pravi NAJLENJA LENJA PITA NA SVETU? Sočna je, božanstvenog mirisa i ukusa i tako je jednostavna

0

Predstavljamo vam najjednostavniji recept za slatku pitu od jabuka, gotovu na brzinu

Mekana i sočna lenja pita s jabukama
Mekana i sočna lenja pita s jabukamafoto: Shutterstock, Berka7

Lenja pita spada u omiljene slatkiše od testa na našim prostorima i jedan je od nezaobilaznih delova "bakinog kuvara" koji se prenosi s kolena na koleno.


Laka za pripremu, slatka, mirisna, ova poslastica pravi se tako jednostavno da opravdava svoj neobični naziv.


Postoji više varijanti recepta za lenju pitu, a ovo je najprostiji.


Sastojci


Za koru:

 

  • 4 cela jajeta
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 čaše šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša ulja

 

Za fil:

 

  • 5-6 jabuka srednje veličine
  • 100 g mlevenih oraha
  • pola do jedne čaše šećera (u zavisnosti od toga jesu li jabuke prekisele)
  • 1 kesica vanilin šećera
  • malo vode (oko 100 ml)


* Mera je čaša od jogurta, odnosno 180-200 ml.

 

Lenja pita je kolač po ukusu svih generacija
Lenja pita je kolač po ukusu svih generacijafoto: Herceg Andras/shutterstock

Priprema

 

  1. Dobro umutite jaja, pa im dodajte šećer, ulje i jogurt.
  2. Potom sipajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo.
  3. Pleh za pečenje podmažite ili obložite pek-papirom, pa sipajte jednu polovinu pripremljenog testa.
  4. Pecite na 160 stepeni dok kora na porumeni.
  5. Za to vreme rendajte jabuke, pa im dodajte šećer i vanilin šećer. Sipajte i malo vode, pa stavite da se krška, a potom ubacite i orahe.
  6. Ovaj fil od jabuka rasporedite preko kore (ne morate da cedite jer je ona već skoro pečena, pa neće biti gnjecava), a zatim preko prelijte drugu polovinu pripremljenog testa.
  7. Pecite na 160 stepeni dok čačkalica zapodena u sredinu kolača ne izađe čista.
  8. Kad isključite, ostavite u rerni 10 minuta, pa izvadite da se hladi.
  9. Kad bude potpuno ohlađeno, secite na kocke ili trouglove i, po želji, pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.

BONUS VIDEO

Pita sa jabukama iz tiganja

 

makonda-tracker