Predstavljamo vam najjednostavniji recept za slatku pitu od jabuka, gotovu na brzinu
Lenja pita spada u omiljene slatkiše od testa na našim prostorima i jedan je od nezaobilaznih delova "bakinog kuvara" koji se prenosi s kolena na koleno.
Laka za pripremu, slatka, mirisna, ova poslastica pravi se tako jednostavno da opravdava svoj neobični naziv.
Postoji više varijanti recepta za lenju pitu, a ovo je najprostiji.
Sastojci
Za koru:
- 4 cela jajeta
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 čaše šećera
- 1 čaša jogurta
- 1 čaša ulja
Za fil:
- 5-6 jabuka srednje veličine
- 100 g mlevenih oraha
- pola do jedne čaše šećera (u zavisnosti od toga jesu li jabuke prekisele)
- 1 kesica vanilin šećera
- malo vode (oko 100 ml)
* Mera je čaša od jogurta, odnosno 180-200 ml.
Priprema
- Dobro umutite jaja, pa im dodajte šećer, ulje i jogurt.
- Potom sipajte brašno, prethodno pomešano s praškom za pecivo.
- Pleh za pečenje podmažite ili obložite pek-papirom, pa sipajte jednu polovinu pripremljenog testa.
- Pecite na 160 stepeni dok kora na porumeni.
- Za to vreme rendajte jabuke, pa im dodajte šećer i vanilin šećer. Sipajte i malo vode, pa stavite da se krška, a potom ubacite i orahe.
- Ovaj fil od jabuka rasporedite preko kore (ne morate da cedite jer je ona već skoro pečena, pa neće biti gnjecava), a zatim preko prelijte drugu polovinu pripremljenog testa.
- Pecite na 160 stepeni dok čačkalica zapodena u sredinu kolača ne izađe čista.
- Kad isključite, ostavite u rerni 10 minuta, pa izvadite da se hladi.
- Kad bude potpuno ohlađeno, secite na kocke ili trouglove i, po želji, pospite šećerom u prahu ili mlevenim orasima.
BONUS VIDEO
Pita sa jabukama iz tiganja
( Glossy )