Voće, povrće, semenke i orašasti plodovi na ovoj listi obiluju vitaminima, mineralima i antioksidansima koji čine imuni sistem snažnijim, pa bi trebalo da ih jedete što češće tokom sezone infekcija.
Kada govorimo o jačanju imuniteta (a u ovo doba godine je to jedna od glavnih tema), ishrana igra ključnu ulogu. Poznato je da određene namirnice obiluju hranjivim materijama i da bi ih na jesen i zimu trebalo jeste češće i u većim količinama jer jačaju odbrambeni sistem tela i pomažu organizmu da se efikasnije bori protiv infekcija, prehlada i virusa.
Uvođenjem raznovrsnih namirnica bogatih vitaminima, mineralima i antioksidansima u svakodnevni jelovnik ćemo ojačati imunitet na najjednostavniji način, a korist neće imati samo imuni sistem, već i opšte zdravlje, svi organski sistemi i nivo energije. Ipak je reč o hrani koja je prava riznica nutrijenata!
Neke namirnice mogu ubrzati oporavak, druge sprečiti pojavu bolesti, a sve zajedno pomažu u održavanju ravnoteže i otpornosti organizma. Zato ih jedite svaki dan, kako god da vam prijaju i telo će vam biti zahvalno.
13 namirnica za jači imunitet uz sezoni virusa i prehlade
- 1. Citrusi. Pomorandže, grejpfrut, limun i mandarine su najpoznatiji izvor vitamina C, koji je jedan od najvažnijih za imunitet. Vitamin C pomaže imunim ćelijama da rade efikasnije i povećava proizvodnju belih krvnih zrnaca.
- 2. Crvene paprike. Crvene paprike sadrže više vitamina C nego citrusno voće, a pored toga imaju i beta karoten, koji je važan za zdravlje očiju i kože. Kombinacija ova dva nutrijenta pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, a oni su samo deo bogatstva ovog povrća.
- 3. Brokoli. Brokoli je pun vitamina A, C i E, kao i vlakana i antioksidanasa, zbog čega je vrlo efikasan kao podrška imunitetu, a može se jesti sirov (u salatama) ili blago prokuvati ili grilovati da termičkom obradom ne izgubi mnogo vitamina i minerala.
- 4. Beli luk. Beli luk je dugo poznat kao „narodni lek za sve“, a iako on to definitivno nije, može da pomogne u jačanju imunog Sistema. Njegova aktivna supstanca alicin ima antibakterijska i antivirusna dejstva, a kada jedete beli luk redovno, infekcije bi mogle da traju kraće i budu manje ozbiljne.
- 5. Đumbir. Đumbir je bogat antioksidansima i ima protivupalna svojstva, što može pomoći u borbi protiv virusa i upala u telu. Takođe može da ublaži simptome prehlade, kao što su upaljeno grlo i kašalj.
- 6. Spanać. Spanać je bogat vitaminima, uključujući A, C, K, E i B kompleks (posebno B1, B2, B6 i folnu kiselinu, ili B9), kao i mineralima koji su važni za ćelijsku energiju i zdrav imunološki odgovor. Najbolje je jesti spanać svež ili blago blanširan da bi se sačuvale hranljive materije.
- 7. Jogurt. Jogurt (posebno onaj sa živim kulturama) sadrži probiotike, koji potpomažu ravnotežu crevne flore. Zdrava crevna mikroflora direktno utiče na imunitet jer creva predstavljaju jedan od glavnih izvornih „punktova“ imunološkog sistema.
- 8. Bademi. Bademi su bogati vitaminom E i zdravim mastima. Vitamin E je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija imuniteta od oksidativnog oštećenja, a masti iz badema doprinose optimalnoj apsorpciji vitamina.
- 9. Semenke suncokreta. Suncokretove semenke su dobar izvor cinka, koji je neophodan za normalan rad imunog sistema, a deluje tako što pomaže u razvoju i funkciji imunih ćelija i može ubrzati oporavak od infekcija.
- 10. Kurkuma. Kurkuma je jedan od superzdravih začina koji se koriste svakodnevno, a sadrži kurkumin, koji ima jake antiupalne i antioksidativne osobine. U kontekstu imuniteta, može pomoći u regulaciji imunog odgovora i smanjenju hronične upale, što je važno za održavanje zdravlja.
- 11. Zeleni čaj. Zeleni čaj bogat je polifenolima, posebno epigalokatehin galatom (EGCG), koji može pojačati antimikrobne i imunološke funkcije. Ako ga pijete redovno, možete smanjiti rizik od infekcija.
- 12. Kivi. Kivi je nutritivno izuzetno bogat, a jedan mali kivi može da pruži značajnu količinu vitamina C, ali i vitamina K i folata. Vitamin C u kiviju pomaže imunim ćelijama da funkcionišu efikasnije i povećava otpornost na patogene.
- 13. Živina (piletina, ćuretina). Živinsko meso je dobar izvor proteina i cinka, a oba ova nutrijenta su važna za proizvodnju antitela i održavanje imunog sistema. Proteini su gradivni blokovi imunih ćelija, a cink pomaže u njihovom razvoju i brzoj reakciji.
Kako svakodnevno koristiti u ishrani namirnice za jači imunitet?
- Dodajte seckani beli luk i đumbir u variva ili supe.
- Pravite ujutro smutije bogate vitaminom C, od kivija i citrusa.
- Koristite jogurt kao užinu ili kao dodatak salatama ili ga pomešajte sa ovsenim pahuljicama za doručak.
- Grickajte bademe i suncokretove semenke između obroka.
- Koristite kurkumu kao začin u salatama i glavnim jelima, najbolje onima s pirinčem.
BONUS VIDEO
Kako zaštititi imunitet najmlađih?





