Postoji čitav niz negativnih posledica koje se javljaju nakon konzumiranja grupe namirnica koje je Đoković odavno eliminisao iz svog jelovnika, a mnogi ne shvataju da je baš ona uzrok.
Novak Đoković jedan je od najvećih fenomena u istoriji sporta i statistički najbolji teniser svih vremena, a do svojih uspeha je došao zahvaljujući mešavini faktora.
Odlučnost i posvećenost su mu, uz redak talenat, bili ključni, a od velike pomoći su bili i njegova izuzetna mentalna snaga, tim s kojim sarađuje, kao i podrška porodice, najpre roditelja, a potom i supruge Jelene i njihove dece.
Ishrana Novaka Đokovića
Ipak, jedan najvažnijih faktora uspeha Novaka Đokovića svakako je ishrana. Poznato je da je Nole u jednom periodu drastično promenio jelovnik zbog preosetljivosti na gluten, ali on nije jedino što je Nole izbacio iz ishrane.
Poznato je da Đoković ne jede šećer, pa je tako jednom prilikom istakao kako žudi za makar jednom kockicom čokolade, a mediji su pisali i da on ne jede meso.
Međutim, malo je poznato da ni mlečni proizvodi nisu zastupljeni u njegovom meniju. Kako se navodi na portalu novakdjokovic, eliminacija mlečne hrane bila je jedan od ključnih koraka u njegovoj transformaciji ishrane.
Negativni efektni mleka i mlečnih proizvoda
Prema pisanju ovog sajta, za Đokovića je ukidanje mlečnih proizvoda značilo – bolju probavu, manje stvaranje sluzi i poboljšanje stanja disajnih puteva.
Zahvaljujući tome, Novak je pojačao izdržljivost i rešio respiratorne probleme, koji su mu nekada otežavali treninge i mečeve.
Unos namirnica s visokim sadržajem mlečnog šećera kod pojedinih ljudi može da dovede do niza neprijatnih simptoma. Medicinska platorma Health tako navodi da mogu da jave bolovi u stomaku, nadimanje i gasovi kod ljudi koji su intolerantni na laktozu, pa ograničavanje mlečnih proizvoda može da napravi veliku razliku pomogne im da se reše ovih simptoma.
Još jedna negativna posledica konzumiranja mlečnih proizvoda su akne, otkrilo je više istraživanja.
Studija objavljena 2016. u medicinskom časopisu Journal of the American Academy of Dermatology pokazala je da tinejdžeri su tinejdžeri koji imaju akne pili veće količine niskomasnog i obranog mleka. Da, čak i niži procenat masti u mleku može da bude problematičan, ali je svakako potrebno još istraživanja.
Tu je i alergija na kravlje mleko, za koju medicinski portal Healthline piše da se javlja kod 7,5% dece. Mnogi nisu ni svesni da su alergični, a neki od simptoma su stomačni grčevi, zatvor i dijareja, dok su u težim slučajevima moguće poteškošće s disanjem, krvave stolice, pa čaki anafilaksa.
Prema pisanju Healthline-a, višak kalcijuma iz mleka i druge hrane može i da poveća rizik za razvoj raka prostate, dok se mlečni šećeri mogu povezati s blago povišenim rizikom od raka jajnika.
BONUS VIDEO
Novak Đoković u Ženevi




