Ishrana protiv bora ne garantujete da ćete i u poznim godinama imati lice kao u mladosti, ali pravi izbor namirnica vam može pomoći da usporite neminovno.
Kako starimo, način ishrane može značajno uticati ne samo na kondiciju već i na izgled, kvalitet života i rizik od raznih bolesti.
Organizam se oslanja na razne hranljive materije kako bi ostao fit u normalnom procesu starenja, a pojedine mogu pomoći u tome da usporimo prirodu. To podrazumeva i pojavu prvih znakova starenja, kroz jačanje kože.
Važno je imati u vidu da to što ćete jesti određenu hranu ne znači da nećete imati bore, ali će vam ove namirnice svakako pomoći da se one pojave kasnije i budu manje izražene, a koža zategnuta, zdravija i fleksibilna, što su sve preduslovi mladolikog izgleda.
Uz to ćete se osećati bolje, energičnije i spremnije za sve izazove koje život nosi sa sobom!
1. Ovsene pahuljice
– Preporučujem složene ugljene hidrate poput ovsa jer oni imaju nizak glikemijski indeks – kaže njujorška dermatološkinja Debra Džaliman, autorka knjize "Zakoni kože".
To što neka hrana ima nizak GI znači vam šećer neće naglo i mnogo skočiti posle obroka, kao što se dešava kada jedemo beli hleb, pirinač i testeninu.
– Hrana s visokim glikemijskim indeksom dokazano doprinosi pojavi akni i bora – napominje dr Džaliman.
Uz to, ovas sadrži biljna jedinjenja koja pomažu u prevenciji oštećenja ćelija kože i ublažava iritacije.
2. Pomorandže
Ovo citrusno voće puno je vode, što unači da će vam telo biti hidrirano, a samim tim i koža i ćelije, napominje dijetetičarka Elisa Zid, autorka knjige "Mlađi sledeće nedelje".
Pomorandže su odličan izvor vitamina C, koji pomaže u proizvodnji kolagena, zaslužnog za zategnutu kožu.
3. Avokado
Ona savetuje da se ishrani dodaju i zdrave mesti, i to mononezasićene, koje će pomoći koži da ostane hidrirana i zdrava, a učestvuju i u apsorpciji pojedinih vitamina i drugih hranljivih materija koje su koži potrebne.
Jedan od najboljih izvora zdravih masti u prirodi je avokado, kojeg ne morate jesti u velikim količinama da biste se zasitili.
4. Posna govedina
Nemasni deo govedine je odličan način da u telo unesete visokokvalitetne proteine, kaže Elisa Zid.
Ona preporučuje da se dva do tri puta nedeljno jede porcija od 50-120 g posne govedine, a saveteuje da se prilikom prženja ili pečenja ona često okreće jer kada se prepeče nestaju anti-aging svojstva.
5. Grožđe
Ovo ukusno voće obiluje resveratrolom, prirodnom supstancom koja usporava starenje ćelija. On je moćan antioksidant, koji ima izražena antibakterijska i antiinflamatorna svojstva i blagotvorno deluje na sveukupno zdravlje.
– Mnogi veruju da on usporava proces starenja, a uz to se bori protiv efekata UV zračenja i oštećenja od sunca – napominje dr Džaliman. – Ali svakako treba da koristite zaštitu od sunca.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Uticaj menopauze na nastanak kancera






