idealna za torte i kolače

I zdravije i jeftinije: Najbolju zamenu za jaja možete napraviti sami - i ne košta maltene ništa

0

Ukoliko ranije niste čuli za akvafabu, upravo ćete čuti nešto što će vam zauvek promeniti život!

foto: Profimedia
foto: Profimedia

Akvafaba je naziv za tečnost koja nam ostane kada obarimo mahunarke, a kažu da je to najzdravija i najjeftinija zamena za jaja.

 

Prema analizi Norveškog instituta za istraživanje hrane, akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrže žumance i belance, a uz to je niskokalorična i nema holesterol, niti masnoće.

 

Originalni poslastičarski recept: Nezamenljivi krem od vanile koji se topi u ustima pravi se OVAKO i NIKAKO drugačije

 

Kuvari kažu da vole da koriste akvafabu jer nema ukus niti miris, može biti penasta, isto kao i belance, zbog čega je odlična za kolače.

 

Ako želite da je probate, znajte da možete da je kupite već gotovu u prodavnicama zdrave hrane, ali i da je sami napravite kod kuće.

U vodi (da ogrezne) kuvajte neku mahunarku: grašak, pasulj, leblebije... oko sat vremena, ali može i duže. Ako je nakon ceđenja akvafaba previše vodenasta, prokuvajte je još malo, dok ne bude iste gustine kao i belance.

 

foto: Profimedia

Dobijenu tečnost možete da koristite i za slana i za slatka jela, svuda gde biste inače upotrebili jaja: kada treba nešto da prelije i zapečete u rerni, da povežete ostale namirnice, ili ako ćete praviti neko jelo u kojem se jedu presna jaja.

 

Pre nego što budete akvafabu koristili za kolače, umutite je dok ne postane bela, penasta i čvrsta (za to će vam trebati oko 10 minuta).

 

Imajte u vidu da tri kašike akvafabe mogu da zamene jedno celo jaje, a dve jedno belance.

 

Palačinke sa ovom zamenom za jaja pecite kratko i na niskoj temperaturi, da vam ne bi zagorele.

 

Znajte da akvafaba u frižideru može da stoji najduže pet dana, i to u zatvorenoj staklenoj posudi, a možete i da je zamrznete u posudi za led i da joj tako produžite rok upotrebe za još dva do tri dana.

 

makonda-tracker