Ako želite da unapredite svoje zdravlje i poboljšate ishranu, trebaće vam sledeće namirnice.
Svakodnevno slušamo savete o tome šta je dobro ili nije dobro jesti, a od koga ćete dobiti bolji savet nego do nutricioniste?
Kako piše "Taste of Home", nutricionisti su otkrili koje namirnice jedu svakodnevno pa ih zbog nutritivnih vrednosti i dobrobiti za zdravlje preporučuju i drugima.
Nutricionisti su apsolutno ludi za orašastim plodovima i to s dobrim razlogom.
Oni su bogati proteinima biljnog porekla, mastima koje jačaju zdravlje srca i krvnih sudova, ali i vlaknima koja odlično deluju na probavu te pospešuju mršavljenje.
Nutricionistkinja Kristi Lebo jede orašaste plodove svaki dan jer su, kako objašnjava, istraživanja pokazala da imaju mnoge zdravstvene prednosti, uključujući održavanje zdrave telesne težine i smanjenje faktora rizika od brojnih srčanih bolesti, ali i karcinoma.
- Zeleno lisnato povrće
Bez obzira na to radi li se o spanaću ili kelju u njihovim smoothiejima, salati za ručak ili prokelju za večeru, zeleno lisnato povrće je na dnevnom jelovniku svakog nutricioniste. Ova hrana bogata je hranjivim sastojcima poput folata, vitamina B koji je potreban za zdrava crvena krvna zrnca, beta-karotena i luteina za zdrave oči te vitamina K za zgrušavanje krvi.
– Nedavna studija pokazala je da su ljudi koji su dnevno jeli barem jednu porciju lisnatog povrća imali sporije opadanje kognitivnih funkcija od ljudi koji nisu – objašnjava nutricionistkinja Melisa Grouvs, koja dodaje kako zeleno povrće jede apsolutno svaki dan.
- Bobičasto voće
Osim što je bobičasto voće ukusno, lagano i ima malo kalorija, bogato je nutritivnim vrednostima koje pomažu očuvanju našeg zdravlja. Stoga, nije ni čudno što ovu namirnicu nutricionisti jedu što je moguće češće. Nedavno sprovedeno istraživanje tako je pokazalo kako su odrasle osobe koje svaki dan konzumiraju najmanje jednu šoljicu svežih borovnica bile bolje na testovima pamćenja od osoba koje su dobijale placebo.
Mahunarke
Nutricionisti je posebno vole jer osim što ih možemo jesti cele godine, mahunarke su bogate vrednim nutrijentima, odličan su izvor proteina i vitamina, a imaju i vlakna koja hrane dobre bakterije u crevima te održavaju celi sistem za varenje zdravim.
Jaja
Sigurni smo da uvek kod razmišljanja o savršenom doručku na pamet vam prvo padnu jedna jedina - jaja. Na koji god način volite da ih pripremate i jedete, ne možete da pogrešite jer je ova namirnica pravo bogatstvo ukusa, ali je odlična i za zdravlje.
Naime, nutricionisti objašnjavaju kako su jaja bogata proteinima i idealna namirnica za početak svakog dana. Ipak je važno napomenuti da sa količinom ne smete da preterujete jer, iako nema mnogo kalorija, nutricionisti ne preporučuju više od dva jaja dnevno.
– Jaja sadrže nutrijente koji su izuzetno važni za naš organizam. Kajgana, poširana ili tvrdo kuvana jaja, kod mene sve dolazi u obzir jer jaja obožavam. Jedino je važno da ne preterate sa njihovom konzumacijom, jer su jaki i mogu teško da padnu na želudac ako se jedu u prevelikim količinama, a mogu da štete jetri – objasnila je dijetetičarka Shannon A. Garcia.