VAŽNO

MORAMO ga dobiti putem ishrane! Šta treba da jedemo da bismo uneli dovoljno vitamina B12?

0

Vitamin B12 je neophodan za održavanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih ćelija, kao i normalne moždane funkcije, a dobijamo ga putem ishrane ili suplemenata.

Vitamin B12 moramo da unesemo kroz pažljivo odabranu ishranu
Vitamin B12 moramo da unesemo kroz pažljivo odabranu ishranufoto: Dean Drobot/Shutterstock

Vitamin B12 iliti (cijano)kobalamin jedan je od najsloženijih vitamina, ključan za obavljanje normalne funkcije nerava i formiranje krvnih elemenata. On je izuzetno važan nutrijent koji naše telo ne može da proizvede, pa ga dobijamo iz ishrane i suplemenata.

 

Vegeterijanci, trudnice i dojilje, kao i ostale osobe koje su u riziku od deficita ovog vitamina posebno treba da povedu računa o ishrani kako bi dobili dovoljno vitamina B12.

 

On je neophodan za održavanje nervnog sistema, proizvodnju crvenih krvnih ćelija, kao i normalne moždane funkcije.

 

U jetri se "čuva" višak vitamina B12 ako pojedete više od optimalnog dnevnog unosa, pa ga vaše telo čuva za budućnost. Gde se nalazi?

Mahom u životinjskim proizvodima, posebno mesu i mlečnim proizvodima.

 

1. Jetra i bubrezi

 

Unutrašnji organi spadaju u hranu najbogatiju potrebnim nutrijentima, a posebno su jagnjeća jetra i bubrezi bogati vitaminom B12. 100 grama jetre pruža neverovatnih 3,571% dnevnog unosa ovog vitamina. Osim toga, bogata je bakrom, selenom i vitaminom A.

 

2. Školjke

 

Školjke su bogate nutrijentima, proteinima, a sadrže i veliku koncentraciju vitamina B12. Osim toga, bogate su gvožđem.

 

Sardine
Sardinefoto: Dani Vincek, Shutterstock

 

3. Sardine

 

Obično se prodaju u konzervama, ali možete ih kupiti i sveže, a 150 gr ove ribe sadrži oko 554% potrebnog dnevnog unosa vitamina B12. One su i odličan izvor omega 3 masnih kiselina, koje utiču na zdravlje srca i smanjuju mogućnost upale. Pored sardine, odličan izvor vitamina B12 jeste i tunjevina.

 

4. Govedina

 

Odličan izvor ovog vitamina jeste i govedina, ali sadrži i ostale vitamine B kompleksa, poput vitamina B2, B3, B6, kao i selen i cink. Najbolja je pečena i grilovana, a ne pržena.

 

Losos
Lososfoto: Fusionstudio/Shutterstock

5. Losos

 

Osim visoke koncentracija omega 3 masnih kiselina, losos je izvor i B vitamina, ali i proteina.

 

6. Mlečni proizvodi i mleko

 

Mleko, jogurt, sir i ostali mlečni proizvodi su izvor nekoliko vitamina, minerala i proteina. Odlični su kao izvor vitamina B12, a neke studije su pokazale da telo apsorbuje bolje vitamin B12 iz mlečnih proizvoda nego ribe, govedine ili jaja.

 

Jaja su dobar izvor ovog vitamina
Jaja su dobar izvor ovog vitaminafoto: Marian Weyo/Shutterstock

7. Jaja

 

Dva veća jaja donose vam oko 46% potrebnog dnevnog unosa vitamina B12, alii vitamina B2! U žumancetu se nalazi viši nivo vitamina B12 nego u belancetu. Uz to, dobijate i zdravu količinu vitamina D.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako piti vitamin D?

 

makonda-tracker