isprobajte

Ovako će vam trajati 7-10 dana duže! Metoda čuvanja JAGODA za koju vam treba desetak minuta, a sprečava brzo propadanje

0

Dok još ima jagoda na tezgama, probajte metodu čuvanja ove voćke koja garantuje dužu svežinu.

Jagode treba čuvati na pravilan način da bi što duže opstale sveže
Jagode treba čuvati na pravilan način da bi što duže opstale svežefoto: Vitalii Stock/Shutterstock

Sočne jagode mnogima su omiljen izbor voća tokom kasnog proleća, ali može biti prilično razočaravajuće kada se pokvare vrlo brzo nakon što su kupljene.

 

One se mogu pokvariti pre vremena ako imaju visok sadržaj vode, što znači da brže privlače bakterije i buđ kada su izložene vazduhu. One su delikatne i to znači da bakterije mogu da prodru kroz voćke ako se ne čuvaju kako treba.

 

Olga Ključic, poznata po svojim receptima, podelila je brzu desetominutnu metodu za čuvanje jagoda svežim čak nedelju dana duže.

 

 

Kako da jagode duže ostanu sveže?

 

Najbolji način da usporite kvarenje jagoda jeste da sprečite vazduh i vlagu da dopru do jagoda, što će usporiti proces ubuđavanja.

 

Treba, za početak, pažljivo oprati jagode u velikoj činiji vode. Ostavite ih potopljene oko pet minuta, da se spere što više prljavštine.

 

Potom ih još jednom properite pod mlazom vode, postavite na čistu kuhinjsku krpu ili ubrus i sačekajte da se osuše. 

 

Kako čuvati jagode da budu duže sveže?
Kako čuvati jagode da budu duže sveže?foto: Brent Hofacker/Shutterstock

Stavite ubrus na dno tegle ili posude koja se hermetički zatvara, pa sipajte jagode. Pripazite na to da budu potpuno suve.

 

Stavite ih u frižider i trebalo bi da ostanu sveže sedam dana ili duže.

 

Ubrus će apsorbovati višak vlage i pomoći im da ostanu suve i sveže. Takođe će ih zaštititi od kondenzacije, pa se neće ubuđati.  Za najbolje rezulate, čuvajte ih u staklenoj zatvorenoj opsudi. 

 

Koliko dugo će ostati sveže zavisi od toga koliko su bile sveže u trenutku kada ih želite sačuvati. Ako su baš sveže, biće dobre još 7 do 10 dana uz ove korake ― navodi Olga. 

 

 Ipak, ako nisu bile najsvežije u početkom trenutku, neće biti dugo sveže, ali definitivno će biti sveže duže nego da ništa ne uradite s njima ― zaključuje ona.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

RUŽIČASTI KOKAIN SA MIRISOM I UKUSOM JAGODE! Stručnjaci o efektima i dejstvu: To nije elitna droga, to je anestetik za konje!

 

makonda-tracker