obratite pažnju

Bez njih ne izlazite na sunce: 4 vitamina koja obavezno morate unostiti u toku letnjeg perioda

0

Izlaganje suncu će uskoro postati svakodnevnica i zato bi bilo dobro da saznate koji to vitamini mogu pomoći da vaša koža i celokupno zdravlje ostanu zaštićeni

Vitamini koji čuvaju kožu tokom izlaganja suncu
Vitamini koji čuvaju kožu tokom izlaganja suncufoto: Alliance Images/Shutterstock

Često se leti opustimo i uživamo u suncu, na plaži, šetnjama, zaboravljajući da u tim danima treba pojačati unos određenih vitamina i suplemenata kako bismo ostali zdravi i zaštićeni.

 

Pored zdrave ishrane, određeni suplementi specifični za leto mogu biti od pomoći tokom meseci sa vrućim vremenom za optimalno zdravlje, napominje konsultatkinja za holističku ishranu, Rejčel Fiske, ujedno i članica savetodavnog odbora veb sajta Healingdaily.

 

Bez obzira da li se izležavate na bazenu ili idete na porodično putovanje, imajte na umu sledeća četiri vitamina u vezi sa svojim letnjim avanturama.

 

Evo o kojim vitaminima je reč, po navodima sajte vitacost.

 

Vitamin A

 

Vitamin A pomaže u formiranju i održavanju zdrave kože, zuba, skeleta i mekog tkiva i sluzokože. To je korist od vitamina A za kožu koja je najkritičnija tokom leta.

 

Pošto imamo tendenciju da provodimo više vremena napolju tokom leta, neophodno je da poboljšamo zdravlje naše kože koja je potencijalno izložena suncu što je više moguće.

 

Vitamina A ima u mlečnim proizvodima, jajima, dinji, spanaću...
Vitamina A ima u mlečnim proizvodima, jajima, dinji, spanaću...foto: Ekaterina Bratova/Shutterstock

 

Vitamin C

 

Ovaj vitamin, takođe poznat kao askorbinska kiselina, je antioksidant koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja slobodnih radikala, prema Kancelariji za dijetetske suplemente.

 

Vitamin C takođe jača naš imuni sistem, koji može biti oslabljen kao rezultat letnjih aktivnosti na suncu.

 

Vitamin C je najlaše naći u bobičastom i citrusnom voću
Vitamin C je najlaše naći u bobičastom i citrusnom voćufoto: Halyna Bobyk/Shutterstock

 

Vitamin D

 

Čini se čudnim da ćete možda morati da povećate unosvitamina D tokom leta, jer naša tela proizvode „sunčev vitamin“ kada je naša koža izložena suncu.

 

Međutim, od mnogih faktora utiče da li ćete i koliko zapravo primiti ovog vitamina od direktnog sunca, zato je bitno da svakako povećate unos i ovog vitamina u toku leta.

 

Riba je najbolji izvor vitamina D
Riba je najbolji izvor vitamina Dfoto: Shuterstock / wideonet

 

Ako ne apsorbujete dovoljno vitamina D iz sunčeve svetlosti, jedenje hrane obogaćene vitaminima i uzimanje dodataka vitaminu D može pomoći da se smanji jaz, prema Klinici Mejo.

 

 

Vitamin E

 

Vitamin E obezbeđuje vašoj koži antioksidanse za uklanjanje štetnih slobodnih radikala i zaštitu kože od daljeg oštećenja, kaže stručnjak Masterson i dodajte da je ovaj vitamin takođe poznat po svojoj sposobnosti da dopuni proizvodnju kolagena, što je neophodno za održavanje elastičnosti vaše kože i podsticanje obnavljanja kože.

 

Badem, semenke i suncokretovo ulje su dobar izvor vitamina E
Badem, semenke i suncokretovo ulje su dobar izvor vitamina Efoto: Profimedia

 

To je upravo ono što vašoj koži treba da ostane zdrava tokom vrućih, suvih letnjih meseci.

 

Pored toga, vitamin E igra ulogu u borbi protiv mikroba.

 

Sada vam ništa neće stajati na putu da se dobro zabavite i uživate u suncu svakodnevno, znajući da ste zaštitili sebe i najpre svoju kožu od zračenja, kao i potencijalnih oštećenja.

 

 

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

 

 

 

 

makonda-tracker