Avokado je zdravo i nutritivnog bogato voće, s jednom manom: kad ga isečete, brzo promeni boju.
Avokado je superzdrava i hranljiva namirnica koja svakako treba da postane deo vaše redovne ishrane (ako već nije).
U samo 100 grama ploda avokada nalazi se 2 g proteina, 6,7 g biljnih vlakana, 8,53 grama ugljenih hidrata (ali samo 0,66 grama šećera), zatim 14,66 grama masti i od toga 2,126 grama zasićenih masti...
U avokadu se nalazi mnogo folata, kalijuma, vitamina C, K, B5 i B5, a brojna istraživanja pokazala su da ovaj plod treba da bude deo raznovrsne i uravnotežene ishrane.
U različitim receptima je veoma ukusan, a ima samo jednu "manu": veoma brzo promeni boju nakon što ga presečete i ostavite u frižideru, u slučaju da ga niste odmah pojeli.
Nakon što se preseče, on brzo oksidira i postane bron, zbog izloženosti kiseoniku. Zbog enzima koji reaguje s vazduhom, brzo postane braon, ali eksperti sa sajta allrecipes otkrili su jednostavan i jeftin način da ne promeni boju tako brzo.
Kada čuvate isečene polovine avokada, poprskajte ih sa malo limunovog soka, soka od lilmete ili maslinovim uljem, a onda ih zamotajte u plastičnu foliju pre nego što ih vratite u frižider.
Ovo može da spreči zeleni deo avokada da postane braon!
Još korisnih saveta za čuvanje avokada
Kako da čuvate nezreli avokado?
Avokado koji još nije za jelo možete da "ubrzate" da sazri, tako što ćete ga ostaviti na direktnoj sunčevoj svetlosti.
Kako da zamrznete avokado?
Najbolje je da ga zamrznete u formi pirea, i to sa malo citrusnog soka, kako ne bi postao braon.
U blender ubacite dva oljuštena avokada, kojima se uklonili košticu, i dodali kašiku soka od limuna ili limete.
Kada postane glatka, smesu sipajte u kesu za zamrzivač, istisnite višak vazduha i čuvajte do pet meseci u zamrzivaču.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Hrana za borbu protiv korone