Promeniće vam život

Koja je najbolja hrana za vaš želudac? 8 saveta za bolje varenje

0

Da biste sprečili ili otklonili siptome nadimanja i problema sa želucem, možete poslušati neke od korisnih saveta iz teksta

Kako biste sprečili probleme sa varenjem, ovo su saveti koji će vam pomoći.
Kako biste sprečili probleme sa varenjem, ovo su saveti koji će vam pomoći.foto: Shutterstock / Golubovy

Naučno je dokazano, da neravnoteža crevne flore, uključujući i želudac, utiče na potpuno psihofizičko stanje čoveka. Nezdrava crevna flora ima mnoge simptome, a samo neki od njih su: slabo varenje, gorušica, nadutost i konstipacija.

 

Da biste sprečili ili otklonili ove simptome, možete konzumirati neke od sledećih proizvoda.

 

1. Fokusirajte se na "celu hranu"

 

Šta to znači, jedite minimalno procesuiranu hranu, bogatu nutrijentima i ispunjenu vlaknima. Takva hrana su voće i povrće, koje dokazano imaju dobar uticaj na zdrave bakterije u želucu.

 

2. Konzumirajte dosta vlakana

 

U svoju ishranu uključite žitarice, orašaste plodove i semenke, kao i dosta voća i povrća. Ako patite od gasova i nadimanja, možda biste želeli da ublažite hranu koja je povezana sa ovim problemima, kao što su kupus, pasulj i mahunarke. Nežnija, rastvorljiva vlakna korisna su za one sa osetljivim sistemom varenja – fokusirajte se na ovas i smeđi pirinač. Uz vlakna je neophodno konzumirati i više vode.

 

Ishrana bogata žitaricama, orašastim plodovima i semenkama učiniće čuda.
Ishrana bogata žitaricama, orašastim plodovima i semenkama učiniće čuda.foto: azeraijan plus/Shutterstock

 

3. Pažljivo birajte koje masti jedete

 

Izbegavajte zasićene masti, a to su sva prerađena, nezdrava, brza hrana, kao što su burgeri, čipsevi, pomfriti i slično. Iako je ima visok procenat zasićenih masti, kokosovo ulje trpi visoke teperature pa je odlično za pripremu hrane, i ima mnoge druge benefite koji su pogodni za naša tela. 

Konzumiranje omega-3 masnih kiselina je takođe pogodno za zdravlje bakterijske flore ljudskog organizma. 

 

4. Redovno konzmirajte fermentisanu hranu

 

Tebalo bi da budemo zahvalni jer se nalazimo na prostorima gde je fermentisana hrana sastavni deo naše svakodnevne ishrane. Jogurti, kiseli kupus, trušija, kefir i slično su prirodni izvori korisnih bakterija koje podstiču varenje, podržavaju imuni sistem i mogu povećati vašu otpornost na infekcije.

 

Redovno konzumirajte fermentisanu hranu.
Redovno konzumirajte fermentisanu hranu.foto: Profimedia

 

5. Hranite svoju crevnu floru

 

"Dobrim" bakterijama u vašem crevu potreban je sopstveni izvor goriva, određena hrana je odlična za to. Praziluk, luk  i špargle sadrže vrstu vlakana koja se nazivaju inulin, koju bakterije vole. Ova vlakna su nesvarljiva, i poznata su i kao prebiotik, pomaže crevnoj flori, stimulišući rast "dobrih" bakterija.

Drugi korisni izvori goriva za crevne bakterije uključuju polifenol - ova biljna jedinjenja se nalaze u bobičastom voću, maslinama, pa čak i začinima.

 

6. Smanjite opetećenje

 

Proeni se sporije vare, što je dobro i zasićuje organizam, ali kako bismo našem želudcu olakšali, ne bi bilo loše da ga prethodno marinirate u soku od limuna ili limete, možda čak i u sirćetu. Tako ćete podstaći razgradnju velikih proteinskih molekula.

 

Veoma je važno da unosite dovoljne količine vode.
Veoma je važno da unosite dovoljne količine vode.foto: Krakenimages.com, Shutterstock

 

7. Hidrirajte se

 

Kada popravite svoju ishranu i ispunite je "celom" hranom i vlaknima to znači da će se vlakna ponašati kao sunđer i kupiće svu vodu iz organizma.

Što se tečnosti tiče, sve se računa dok nema šećera i hemikalije.

 

8. Naučite šta vam prija a šta ne

 

SVako telo je drugačije. Neko nije tolerantan na glute, drugi nisu na laktozu. Ako vam mleko ne prija, prosto nemojte da ga pijete. Osim skupih testova, uvek možete da slušate šta vam telo govori posle određene hrane. 

 

Ukoliko su vaši problemi sa varenjem česti, i imate dijareju, krv u stolici, bilo kakve nepogode, konsultujte se sa vašim lekarom pre konzumacije bilo koje hrane i pića.

 

makonda-tracker