teško se kvare, ali...

Važno je da ih čuvate na pravi način: Koliko dugo jaja mogu da ostanu u frižideru pre nego što se pokvare?

0

Jaja su jedna od namirnica koja ljudi generalno konzumiraju veoma često, ali da li znate koliko dugo ona mogu da stoje u frižideru? 

Koji je rok trajanja jaja?
Koji je rok trajanja jaja? foto: Shutterstock/lovemydesigns

Jaja se smatraju kvarljivim artiklom. To znači da se moraju čuvati u frižideru kako bi se sprečilo da se pokvare.

 

Međutim, jaja mogu trajati iznenađujuće dugo kada su pravilno uskladištena. U stvari, ako izbacite jaja čim im istekne rok trajanja, možda gubite novac.

 

Jaja se retko pokvare kada se pravilno čuvaju

 

Jaja se u mnogim zemljama peru i dezinfikuju ubrzo nakon što se polože u pokušaju da se spreči kontaminacija salmonelom, bakterijom koja je često odgovorna za trovanje hranom od živinskih proizvoda

 

Prisustvo bakterija unutar jajeta je ono što na kraju dovodi do toga da se „pokvari“ ili trune. Međutim, zadržavanje jajeta na temperaturi u frižideru (ispod 4 stepna) usporava rast bakterija i pomaže da se spreči njihovo prodiranje u ljusku ( Po istraživanju Instituta za zdravlje i životno okruženje "Flinders" iz Australije)

 

Bitno je da jaja čuvate na pravi način
Bitno je da jaja čuvate na pravi način foto: PhotoJuli86/Shutterstock

Hlađenje je toliko efikasno u kontroli rasta bakterija da se u kombinaciji sa zaštitnom ljuskom jajeta i enzimima, rashlađena jaja retko pokvare - sve dok se čuvaju kako treba.

 

Ipak, kvalitet jaja vremenom opada. To znači da se vazdušni džep u jajetu povećava, a žumanca i belančevine postaju tanji i manje elastični. Na kraju, može jednostavno da se osuši umesto da se pokvari, tvrdi Američka agencija za javno zdravlje.

 

No, uprkos ovim promenama, jaje može ostati savršeno bezbedno za jelo dugo vremena. Naravno, jaja ipak neće ostati nepokvarena zauvek, i postoji tačka u kojoj ćete želeti da ih bacite.

 

REZIME


Jaja se retko pokvare ako se čuvaju na pravi način, Međutim, vremenom će im opasti kvalitetu i u nekom trenutku ćete želeti da ih bacite.

 

Koliko dugo jaja mogu da traju?

 

Jaja se u frižideru teško kvare, ali menjaju teksturu
Jaja se u frižideru teško kvare, ali menjaju teksturu foto: Shutterstock / ANNVIPS

Ako su jaja pravilno transportovana i uskladištena, mogu da izdrže mnogo nedelja u frižideru, pa čak i duže u zamrzivaču kažu istraživanja Američke agencije za javno zdravlje.

 

U idealnom slučaju, jaja treba čuvati u originalnoj kutiji na zadnjoj strani frižidera. Ovo ih sprečava da upijaju mirise i štiti ih od temperaturnih fluktuacija dok se vrata frižidera otvaraju i zatvaraju.

 

Tako da, uz pravilno skladištenje, jaja mogu da se izdrže više nedelja u frižideru i oko godinu dana u zamrzivaču. Ali njihov kvalitet može početi da opada tokom vremena, što rezultira promenama u ukusu i teksturi.

 

Bonus video: 

 


 

 

makonda-tracker