budite pažljivi

Ukoliko se ne čuva na pravi način može izazvati trovanje: Koliko hrana može da stoji van frižidera, a da se ne pokvari?

0

Ukoliko vašu hranu ne čuvate na pravi način, može se desiti da se ona pokvari i nakon konumiranja izazove trovanje. 

Koliko hrana može da stoji van frižidera, a da se ne pokvari?
Koliko hrana može da stoji van frižidera, a da se ne pokvari?foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Pre nekoliko dana Internetom se proširila jedna stara vest iz 2008. godine. Tada je jedan mladić preminuo od trovanja, pošto je prethodno pojeo testenine koje je spremio pet dana ranije. 

 

Hrana nije bila u frižideru tokom tih pet dana, već je stajala na stolu sve vreme. Nesrećni mladić je po pisanju stranih medija preminuo od bakterije koja se pojavila u hrani koja nije čuvana na pravi način. 

 

Ovu priču je prvi preneo Magazin o kliničkoj mikobiologiji, a po njima momak je preminuo nekih 10 sati od momenta kada je pojeo tu hranu.

 

Momak je dobio trovanje koja je izazvala bakterija zvana Bacillus cereus. Ovaj organizam se često može naći u zemlji i skrobnoj hrani, ali se najčešće povezuje sa kuvanim pirinčem.

 

plastične kutije, hrana
foto: Shutterstock, Shutterstock / Linda Bestwick

- Ovaj mikroorganizam obično ne izaziva bolest. No, nakon kuvanja, spore mogu da proklijaju i postanu aktivne i da počnu da stvaraju toksine, što ljude čini bolesnima - upozorava dr Elen Šumaker, stručnjak za sigurnost hrane i direktorka programa "Safe Plates" na Univerzitetu Severna Karolina.

 

Stručnjaci apeluju na sve da bi, ako žele da izbegnu pojavu bakterije, trebalo da izbegavaju držanje hrane na temperaturama između 5 i 60 stepeni Celzijusa duže od četiri sata.

 

Drugim rečima, hrana bi trebalo da stoji u fržideru. Sam proces klijanja može da krene već tokom kuvanja, ali on se nastavlja sve vreme dok hrana stoji na sobnoj temperaturi, van frižidera. 

 

- Organizam preživi proces kuvanja, a zatim brzo raste u hrani koja nije pravilno ohlađena. Nakon što organizam dosegne relativno visoke koncentracije (stotine hiljada ili miliona organizama), može izazvati bolest infekcijom ili stvaranjem toksina. Kada ljudi progutaju organizam ili toksin, razbole se - napominje dr Donald Šafner, profesor i stručnjak za nauku o hrani.

 

Posle kuvanja u vašoj hrani se može desiti da se razviju spore, ali vi ćete ih sprečiti u tome ukoliko je stavite u frižider. A dr Šafner navodi da bi bilo poežljno da hrana stoji van frižidera i manje od četiri sata. 

 

- Opšta zdravorazumska preporuka je ostaviti kuvanu hranu na sobnoj temperaturi najviše dva sata. Važno je brzo ohladiti hranu, obzirom na temperaturni prozor u kojem se razvijaju bakterije - upozorio je dr Šafner.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker