Šta treba da sadrži ishrana kod Kronove bolesti?
Kronova bolest je zapaljenska bolest digestivnog trakta koji može da zahvati bilo koji deo digestivnog trakta, od usne duplje do anusa.
Ipak, u najvećem broju slučajeva ona se javlja u ileumu (završnom delu tankog creva) i u kolonu (debelom crevu).
Zid dela creva koji zahvata Kronova bolest je oštećen i zadebljan i javljaju se duboke ranice tzv. ulkusi koje mogu da izazovu apscese i fistule.
Neretko se ova bolest javlja na "nasumičnim" mestima digestivnog trakta, odnosno nije retkost da zahvati neke delove, a druge koji su u njihovoj blizini da "preskoči".
Iako još uvek nije jasno zbog čega se događa Kronova bolest, veruje se da do nje dolazi zbog naglašenog odgovora imunološkog sistema na antigene.
Kako kod većine bolesti, treba odmah promeniti način života i ishranu, tako postoje načini da se simptomi Kronovi ishrane putem ishrane ublaže.
U nastavku vam predstavljamo koje namirnice bi trebalo da jedu, a koje da izbegavaju ljudi koji boluju od Kronove bolesti:
- Rafinisane žitarice
U pitanju su žitarice kojima su obrađena zrna, uklopnjene klice i mekinje i imaju finu teksturu.
Pošto su takve žitarice lišene biljnih vlakana, one brže prolaze kroz gastrointestinalni trakt, lakše "padaju" na stomak i obično ne izazivaju zapaljenske procese, prenosi The Healthline.
Jesti:
- pirinač i testeninu od pirinča
- krompir
- kukuruzno brašno i palentu
- ovsenu kašu
- hleb bez glutena
Izbegavajte/ograničite:
- hleb od celog zrna pšenice
- testeninu od celog zrna
- raž i proizvodr od raži
- ječam
Voće i povrće
Voće i povrće imaju bezbroj zdravstvenih benefita,ali mogu da izazovu problem iz istog razloga kao i celovite žitarice: visok udeo vlakana.
Kako ne biste u potpunosti izbacili voće i povrće iz ishrane, možete da ih drugačije obrađuje. Pečenje voća, kuvanje voća i povrća na pari može da ih učini lakše svarljivim.
Jedite:
- sos/pire od jabuke
- na pari ili kuvano povrće
- oljuštene krastavce
- paprike
- banane
- dinju
- bundevu
Izbegavajte/ograničite:
- jabuke sa korom
- brokoli
- kupus
- karfiol
- artičoke
- trešnje
- breskve
- šljive
Proteini i meso
Kada je reč o Kronovim napadima, vaš izbor proteina treba da bude zasnovan na sadržaju masti. Odlučivanje za proteine sa nižim sadržajem masti je bolji izbor.
Jedite:
- jaja
- ribu
- školjke
- puter od kikirikija
- belo meso živine
- tofu i druge proizvodi od soje
Izbegavajte ili ograničite:
- crveno meso
- kobasice
- tamno meso živine
Mlečni proizvodi
Dok neki sa Kronovom bolešću mogu bez problema da popiju čašu mleka tu i tamo, neki neće dobro tolerisati mlečne proizvode.
Jedite:
- mleko, jogurt i sir napravljeni od biljaka poput soje, kokosa, badema, lana ili konoplje
- fermentisani mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti poput jogurta ili kefira
Izbegavajte
- maslac
- pavlaku
- punomasne mlečne proizvode
- margarin