aroma kojoj niko ne može odoleti

ONAJ TRENUTAK KADA TE KAFA UJUTRU PROBUDI: Miris kafe jednostavno nema zamenu!

1

Da li i vi spadate u onu grupu ljudi koji ne mogu da zamisle početak dana bez šoljice omiljene kafe?

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Mnogi započinju dan dobro poznatim ritualom - ispijanjem sveže mlevene, domaće kafe čijem mirisu malo ko može odoleti. Ali, da li ste se ikada zapitali šta je to što ispijanje prve jutarnje kafe čini toliko posebnim?

 

Iako u šoljici ovog napitka možete uživati svim čulima, malo je poznato da sama aroma kafe ima brojna pozitivna dejstva na naš organizam.

 

Naime, poznato je da miris kafe pozitivno utiče na raspoloženje, zbog čega je posebno preporučljivo da upravo na ovaj način započnete dan, i u dobrom raspoloženju "uplovite" u obaveze koje imate pred sobom.

 

Osim što dokazano utiče na poboljšanje raspoloženja i budnost, ispijanje kafe predstavlja svojevrstan ritual koji asocira na druženje, razgovore sa dragim osobama, opuštanje, pa samim tim i - sreću!

 

Bilo da ste ranoranilac ili "spavalica", šoljica kafe na momenat će "usporiti vreme" i pružiti vam trenutke koji će vas pripremiti za novi dan. Budući da momenti sa našim najdražima imaju posebnu čar, važno je pronaći vremena ujutru za prvu jutarnju kafu sa članovima porodice, jer ne postoji bolji recept za uspešan dan.

 

Razgovori sa najmilijima o vedrim temama uz doručak i kafu uliće vam dodatnu energiju i poboljšati raspoloženje, zbog čega ćete dan započeti sa širokim osmehom na licu, a ovakvi rituali od velikog su značaja za „punjenje baterija“, kako biste ostali fokusirani na sve izazove koji nas čekaju u toku dana.

 

Ipak, i ako odlučite da jutro započnete sami - nećete napraviti grešku. Na ovaj način ćete razbistriti svoje misli, a te trenutke možete upotpuniti laganom, opuštajućom muzikom i prepustiti se posebnom užitku koju vam pruža ispijanje prve jutarnje kafe. Ova čarobna aroma, koja se smatra jednom od najprijatnijih mirisa na svetu, deluje opuštajuće i doprinosi boljoj koncentraciji, a dokazano je i da se veoma efikasno "bori" protiv pospanosti. Naučnici sa Nacionalnog univerziteta u Seulu u Južnoj Koreji sproveli su istraživanje čiji su rezultati pokazali da udisanje bogate arome sveže kafe utiče na aktivnost pojedinih delova u mozgu koji mogu umanjiti osećaj nedostatka sna.

 

Takođe, isto istraživanje dokazalo je i da udisanje mirisa kafe ima izuzetno povoljan uticaj na organizam - osim što će izazvati osećaj budnosti, miris kafe utiče na aktivnost mozga i ima antioksidativna svojstva koja štite nervne ćelije od oštećenja povezanih sa stresom.

 

Dakle, kako biste sebi svakog jutra priredili brzo, izuzetno prijatno i lako razbuđivanje - sve što treba da uradite jeste da stavite džezvu i pustite da vaš dom zamiriše na onu pravu, domaću kafu!

 

makonda-tracker