obratite pažnju

Ceo život je jedete tokom posta, ali... možda grešite! Hrana za koju niste znali da zapravo može biti – MRSNA

0

Iako za neke namirnice podrazumevamo da su posna hrana, one zapravo mogu da imaju i sastojke životinjskog porekla

Ako jedete i pijete van kuće dok postite, obratite pažnju na sastav
Ako jedete i pijete van kuće dok postite, obratite pažnju na sastav foto: Song_about_summer/Shutterstock

Poznata je izreka "Ko se krstom krsti – na Krstovdan posti", a post je veoma važan među pravoslavnim vernicima i u drugim delovima godine.


Uskršnji, božićni, gospojinski i petrovdanski post su najveći, a nemali broj hrišćana na našim prostorima posti i sredom i petkom.


Međutim, nije isključeno da su slučajno ipak u ovim danima jeli mrsnu hranu, uvereni da ne konzumiraju namirnice životinjskog porekla!

 

Koja navodno posna hrana to možda nije uvek?


Deklaracija na namirnicama bi morala da odgovara sadržaju proizvoda, a obično onaj deo koji nas najviše brine bude istaknut najsitnijim slovima.

 

Alergičari i roditelji malih alergičara uglavnom bez mnogo razmilšjanja automatski traže naznake "alergen info", u kojima stoji ograda da posni ili veganski proizvod može da sadrži jaja ili mleko u tragovima. Oni koji poste, međutim, uglavnom nemaju tu naviku, pa im često promakne da navodno posne namirnice koje jedu zapravo možda imaju nešto što žele da izbegnu.


I ne samo to, već i neka hrana za koju obično mislim da je posna, na spisku sastojaka jasno ima istaknutu ima i neku namirnicu koja to nije! Zato ne bi trebalo podrazumevati da je nešto posno (naročito ako takvu hranu ne kupujete iz verskih razloga već zbog alergije), već pažljivo čitati sastav.

 

  • Kazein

 

Biljni sir može da sadrži kazein, mlečni protein koji je često uzrok alergija na kravlje mleko
Biljni sir može da sadrži kazein, mlečni protein koji je često uzrok alergija na kravlje mlekofoto: Dream79/Shutterstock

Mlečni protein kazein je osnovni gradivni protein mleka i najzastupljeniji u njemu – čini čak 80 odsto svih njegovih proteina. Ono što mnogi ne znaju jeste da kazein ponekad može biti sastojak biljnih sireva, zatim posne slatke pavlake, posnih margarina...


Isti je slučaj i sa svim vrstama slatkiša koji sadrže čokoladu ili čokoladni preliv (pa čak i s posnim čokoladama i onima za kuvanje!), jer je uz kakao moguće da se tu nađe i mleko u prahu.


Zbog toga je neophodno čitati deklaracije.

 

  • Slatkiši

 

Čokoladni slatkiši mogu da imaju u sastavu mleko ili jaja u prahu i tragove mleka i kada mislite da su posni
Čokoladni slatkiši mogu da imaju u sastavu mleko ili jaja u prahu i tragove mleka i kada mislite da su posnifoto: MicrostockStudio/Shutterstock

U mnogim slatkim grickalicama se koristi želatin, koji je rezultat kuvanja kože, kostiju ili vezivnog tkiva životinja, obično svinjske ili goveđe.

 

Zbog toga gumene bombone i žele kocke često nisu dobar izbor u danima posta, baš kao ni čokoladne napolitanke, bananice i slične gotove poslastice, jer u njima može biti mleka i jaja u prahu ili tragova ovih namirnica zaostalih u proizvodnji.

 

  • Jaja

 

Obično mislimo da su peciva s krompirom i pečurkama posna hrana, ali ona mogu da imaju jaja
Obično mislimo da su peciva s krompirom i pečurkama posna hrana, ali ona mogu da imaju jajafoto: Veliavik/Shutterstock

U velikom broju gotovih peciva ili testenine kao jedan od sastojaka koriste se jaja u prahu, dok pekari premazuju svoje proizvode smesom od jaja, kako bi pecivo bilo sjajno i hrskavije kore.


Zbog toga je veoma važno da u pekari pitate da li je proizvod za koji pretpostavljate da je postan, poput pite od pečuraka, premazan nečim što sadrži jaja.

 

  • Riblji štapići

 

Riblji štapići sadrže veliku količinu ribe, ali ne podrazumeva se da su uvek posni - u pohu može da bude jaja!
Riblji štapići sadrže veliku količinu ribe, ali ne podrazumeva se da su uvek posni - u pohu može da bude jaja!foto: stockcreations/Shutterstock

Uglavnom su pohovani riblji štapići koji se brzo brže posni, pa ne čudi što su čest izbor za večeru "na brzinu" u danima posta.

 

Ipak, neki proizvođači prilikom pohovanja koriste jaja ili jaja u prahu, pa je važno pažljivo čitati deklaraciju i ne podrazumevati da su štapići posni samo zato što su od ribe.

 

BONUS VIDEO

Sveštenik obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati post?

 

makonda-tracker