moćno deluje

Za 120 dinara dobijate punu kesu – a traje dugo! Najbolji ZAČIN ZA MRŠAVLJENJE može se koristiti na više načina

0

Više studija pokazalo je da ovaj popularni i pristupačni začin može biti od pomoći u sagorevanju masti i gubitku kilograma

znate li koji se začin smatra najboljim za mršavljenje?
znate li koji se začin smatra najboljim za mršavljenje?foto: Just Life, Shutterstock

Biljke nisu lekovi ni zamena za njih i još uvek naučnici istražuju šta sve mogu ovi moćni darovi prirode da učine za ljudski organizam, ali postoje dokazi da mogu biti od pomoći u održanju zdravlja i telesne težine.


Jedna od biljaka vrlo snažnog dejstva, koju su studije povezale s nizom zdravstvenih stanja i problema, svakako je kumin, koji navodno može da pomogne i pri mršavljenju.


Kumin spada u najpopularnije začine sveta i poslednjih godina je sve zastupljeniji i na našim prostorima.

 

Pravi se od samlevenog semena biljke Cuminum cyminum i pripada porodici peršuna, a uglavnom se uzgaja u Kini, Indiji i Meksiku. Uglavnom je kumin u sastavu čilija u prahu i karija, a a rado se koristie kako zbog ukusa tako i zbog brojnih pozitivnih efekata na organizam.

 

Pri tome, reč je o jednom od najpristupačnijih egzotičnih začina, budući da je cena 100 grama kumina svega oko 120 dinara.


Zašto treba koristiti kumin u ishrani?


Dugo je kumin bio zastupljen u istočnjačkoj alternativnoj medicini, a naučna istraživanja kažu – ne bez razloga.

 

kumin se često prodaje u formi praha, a brojne studije povezale su ga s mršavljenjem
kumin se često prodaje u formi praha, a brojne studije povezale su ga s mršavljenjemfoto: StockImageFactory.com/Shutterstock

Medicinska platforma Healthline je, na osnovu mnogih studija, izdvojila sledeće zdravstvene prednosti upotrebe kumina:

 

  • poboljšava varenje
  • bogat je izvor gvožđa
  • sadrži važna biljna jedinjenja
  • može da pomogne kod dijabetesa
  • može da poboljša nivo holesterola
  • može da deluje preventivno na trovanje hranom
  • može da pomogne u smanjenju masti i mršavljenju


Kumin i mršavljenje – šta je istina?


Ovaj začin ima potencijal da ubrza mršavljenje zahvaljujući svom jedinstvenom aktivnom sastojku — timohinonu. U pitanju je prirodna hemikalija sa snažnim antioksidativnim i antiinflamatornim svojstvima, koji može da cilja slobodne radikale u organizmu i time pomogne u detoksikaciji.

 

Koncentrisani suplementi kumina su se pokazali efikasnima u više kontrolisanih kliničkih studija, navodi Healthline, a ovo su samo neke od njih:

 

  • Iranski stručnjaci su 2014. u listu Complementary Therapies in Clinical Practice objavili istraživanje kojim je utvrđeno, na uzorku od 88 žena, da jogurt koji sadrži 3 grama kumina podstiče gubitak kilograma.
  • U medicinskom magazinu Iranian Red Crescent Medical Journal 2016. objavljena je studija koja je pokazala da su ljudi koji su svaki dan uzimali 75 mg kumina izgubili 1,4 kilograma više od grupe učesnika koja je koristila placebo.
  • U časopisu Annals of Nutrition and Metabolism 2015. objavljeno je istraživanje koje je pokazalo da su i muškarci i žene koji su koristili suplement kumina tokom osam nedelja smršali kilogram više od onih koji nisu pili ovaj dodatak ishrani.

 

Naravno, potrebno je još istraživanja, budući da su nalazi oprečni: jedna manja studija u kojoj su učesnici koristili 25 mg suplementa kumina svaki dan nije pokazala vezu s mršavljenjem.

 

Kumin možete dodati jutarnjoj kaši od ovsa
Kumin možete dodati jutarnjoj kaši od ovsafoto: David Prado Perucha, Shutterstock

Uglavnom se veruje da je upotreba kumina korisna za mršavljenje i da ubrzava sagorevanje masti i ubrzava metabolizam, a postoji više načina da se on upotrebi.


Kako upotrebiti kumin za mršavljenje?

 

  • Napitak od kumina

Prelijte dve kašičice kumina ključalom vodom (1,5 litar), ostavite da odstoji pola sata, pa procedite i popijte ovu tečnost.

 

  • Suplementi kumina

Sve je popularnija suplementacija na bazi zdravih sastojaka kakav je kumin, pa i on može biti odličan saveznik pri mršavljenju.

 

  • Kumin kao začin

Najčešće se koristi baš ovako, a možete ga upotrebiti kao začin za pirinač, kuvano, grilovano ili pečeno povrće, sočivo itd.

 

BONUS VIDEO

Trik za mršavljenje

 

makonda-tracker