može svako

5 super saveta nutricioniste: Ove jednostavne navike će vam pomoći da UBRZATE METABOLIZAM i istopite masne naslage

0

Usporen metabolizma može da stvori velike probleme, a najčešći je gomilanje masnih naslaga

foto: Shutterstock / Diana Indiana
foto: Shutterstock / Diana Indiana

Kraj zime mnoge je naterao da se suoče sa svojim telom. Višak kilograma, masne naslage na bokovima i butinama nimalo nisu privlačne, a ukoliko ste se i vi opustili tokom zime sada je vreme da se probudite.

 

Dijete često nisu dobar izbor, već ako želite da mršavite na duge staze potrebno je da promenite neke navike i veoma brzo ćete primetiti razliku.

 

Iako ćete sada pomisliti da je to teško i naporno profesorka sporta i nutricionista, Martina Vranješ Desivojević objašnjava da to zapravo nije istina. Svako može uz minimum napora da ubrza svoj metabolizam, a ovo su stvari koje treba da uradi. 

 

 

1. Šetnja nakon obroka 

 

Martina objašnjava da je najgora moguća stvar koju možemo da uradimo nakon što završimo obrok to da legnemo i spavamo ili gledamo televiziju.

 

- Jedna od najgorih stvari koje možete da uradite nakon obroka jeste da legnete. Šetnja nakon obroka je značajna pre svega jer će pomoći u regulaciji glukoze u krvi nakon obroka i učiniti da skokovi i nakon toga padovi glukoze budu manji - objašnjava Martina.

 

Šetnja nakon obroka je blagotvorna za zdravlje
Šetnja nakon obroka je blagotvorna za zdravlje foto: Profimedia

 

2. Pravilno držanje kičme 

 

Martina savetuje da se uvek i u svakom trenutku mora voditi računa o tome da nam telo ima pravilan stav.

 

- U pogrbljenom položaju pritiskamo svoje organe za varenje i otežavamo im rad - kaže nutricionistkinja Martina Vranješ Desivojević.

 

3. Pravilno disanje

 

Martina naglašava da je disanje, odnosno dobar unos kiseonika veoma važan u procesu mršavljenja i ubrzavanja metabolizma.

 

- Disanje nam može pomoći u održavanju dobrog metabolizma, a time i olakšati regulaciju telesne težine. Kiseonik je neophodan organizmu za pravilnu potrošnju energije - objašnjava ona.

 

Pravilno disanje ubrzava metabolizam
Pravilno disanje ubrzava metabolizamfoto: Shutterstock

 

 

4. Redovni i izbalansirani obroci

 

Mnogi smatraju da će gladovanjem postići idealnu telesnu masu, a zapravo je to put u kojem se samo vrtimo u krug

 

- Ukoliko gladujemo, pa se nakon toga prejedemo opteretićemo digestivni sistem. S druge strane ukoliko unosimo premalo kalorija telo će se adaptirati tako što će značajno usporiti metabolizam odnosno umanjiti količinu kalorija potrebnih za bazalni metabolizam - kaže Martina.

 

Izbalansirani obroci su pola zdravlja
Izbalansirani obroci su pola zdravlja foto: Shutterstock / Stock-Asso

5. Ne opterećujte jetru

 

Konzumacija alkohola, energetskih pića, konzumacija cigareta značajno opterećuju rad naših organa.

 

- Jetru najčešće opteretimo alkoholom i velikom količinom suplemenata. Eto razloga da ih ne unosimo ukoliko nam to nije zaista neophodno, odnosno ukololiko nemamo deficit određenog vitamina ili minerala - objašnjava ona i dodaje:

 

- Takođe, određeni detoks programi zapravo mogu imati potpuno suprotan efekat, odnosno mogu opteretiti jetru umesto je detoksikovati. Ne zaboravimo da je jetra prirodni čistač organizma, takozvani puffer, ukoliko nju opteretimo ceo organizam počinje da se buni i usporava - završava svoje izglaganje za Glossy.rs diplomirani profesor sporta i fizičke aktivnosti i sertifikovani nutricionista Martina Vranješ Desivojević.

 

 

 

 

 

makonda-tracker