Svaki nutricionista će se složiti s ovom tvrdnjom, jer je bez sumnje tačna
Na društvenim mrežama, u časopisima ili kao savet lekara, svuda ćete čuti isti odgovor na pitanje kako smršati. Preporuke su da se smanji unos prerađenih namirnica, a da na njihovo mesto dođu sveže, najbolje voće i povrće.
Sledeća nedoumica koja muči sve one koji žele da se reše viška kilograma jeste koje povrće treba jesti. Lekari su saglasni da je najbolje lisnato povrće ili ono koje ima manje ugljenih hidrata.
Ključ mršavljenja leži u tome da se usvoje zdrave navike, da se biraju pravilno namirnice, ali i da se uvede fizička aktivnost. Ipak, živeti samo na povrću i voću nije lako, a evo šta kaže nauka, koje povrće može da pomogne da se izgubi najviše kilograma.
Prastari savet da jedete više povrća, da napunite polovinu tanjira hranom bez skroba kao što su salate i tikvice uvek pomaže. Možda ne zvuči primamljivo, ali funkcioniše. Povrće daje volumen obrocima bez puno kalorija, a sadrži i zasitna vlakna, što ih čini efikasnim sredstvom za mršavljenje.
Takođe, ono je prepuno esencijalnim hranljivim materijama i antioksidanatima koji mogu smanjiti ili pomoći u upravljanju mnogim hroničnim bolestima, uključujući bolesti srca, rak i dijabetes. Pa, na kraju krajeva, naša kultura ishrane nas je uslovila da verujemo da gubitak viška kilograma zahteva uskraćivanje i uskraćivanje ukusne, celovite hrane – stil ishrane koji je 100% neodrživ.
Naravno, dijete mogu biti efikasne za kratkoročni gubitak težine, ali istraživanja pokazuju da većina ljudi ne odustaje od njih. Na primer, meta-analiza 121 kliničkog ispitivanja iz 2020. godine pokazala je da je većina dijeta pomogla učesnicima da izgube težinu u prvih šest meseci i poboljšaju određena zdravstvena stanja, kao što je krvni pritisak, bez obzira na to koji metod su pokušali. Ali taj gubitak težine nije trajao ni godinu dana.
Šta je to što je najbolje za dugoročan uspeh?
Unošenje malih promena u ishranu, postepeno je ono što će vam pomoći da smršate bez stresa i da se kilogrami ne vrate. Dodavanje dodatne porcije povrća na tanjir ili zamena visokokalorične hrane laganom biljnom hranom su dobri primeri malih, ali održivih promena koje vam mogu pomoći da izgubite težinu.
Sada se možda pitate da li postoji jedno povrće za kojim je apsolutno najbolje posegnuti?
Odgovor je sledeći: Povrće br. 1 za mršavljenje je ono koje ćete zaista jesti! Da, dobro ste pročitali. Razmislite o tome: Jedini način da iskoristite sve zdravstvene prednosti povrća je da ga zaista jedete. Svako povrće ima hranljivu vrednost (da, čak i skrobno poput krompira), tako da nema potrebe da ulazite u detalje i sorte i da razmišljate o tome koje povrće bi moglo biti bolje od drugog.
Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu puno povrća teže manje od onih koji ne jedu. Osim što obezbeđuje veliku i zadovoljavajuću količinu hrane, povrće može zameniti drugu visokokaloričnu hranu.
Istraživanja su otkrila da povećanje potrošnje povrća vremenom dovodi do gubitka težine. A meta-analiza iz 2019. objavljena u časopisu 'Advances in Nutrition' zaključila je da su ljudi koji su jeli više povrća imali 22% manje šanse da dobiju na težini na duži rok (do 12 godina u nekim od uključenih studija!). Oni koji su jeli oko tri do četiri porcije (200 do 300 grama) povrća dnevno imali su najmanji rizik od prekomerne težine i gojaznosti.
Bonus video:
Šta Vojislav Ilić kaže o mršavljenju pogledajte u videu: