i jako je ukusna

Em je odlična za rashlađivanje, em čini čuda za naš organizam: 5 razloga zbog kojih je lubenica dobra za naše zdravlje

0

Lubenica je mnogima jedna od omiljenih poslastica tokom letnjih meseci. No, osim što jako lepo pomaže u osvežavanju i rashlađivanju, ima ima dosta koristi za zdravlje. 

Lubenica je veoma dobra za naše zdravlje
Lubenica je veoma dobra za naše zdravlje foto: Veronika Idiyat Shutterstock

Mnogi od nas često uživaju u čarima lubenice tokom leta. Ali veliki broj ljudi nije znao da osim pukog hedonizma, to jest uživanja u ukusu ovog povrća i dejstva rashlađivanja koje nudi - ono ima i niz prednosti za naše zdravlje

 

1. Pomaže nam da ostanemo hidrirani

 

Da bi vaše telo pravilno funkcionisalo, važno je da ostanete hidrirani, pogotovo tokom velikih vrućina.

Regulacija telesne temperature, normalna funkcija organa, isporuka hranljivih materija ćelijama i budnost samo su neki od telesnih procesa koji se oslanjaju na adekvatnu hidrataciju ( Po istraživanju Dean Liske i grupe naučnika )


Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem vode može pomoći vašem telu da obezbedi vodu koja mu je potrebna za pravilno funkcionisanje.

Lubenica se sastoji od 92 odsto vode, što je čini odličnim izborom za dnevni unos tečnosti.

 

2. Može da spreči višak kilograma 

 

Lubenica može dugo da drži sitost
Lubenica može dugo da drži sitost foto: lithian/Shutterstock

Lubenica zbog visokog sadržaja vode, od čak 92 posto, ona ima veoma nisku gustinu kalorija. Drugim rečima, ima vrlo malo kalorija za svoju ukupnu težinu.

Konzumiranje hrane sa niskom gustinom kalorija, kao što je lubenica, može pomoći u kontroli vaše težine i sprečavanju nabacivanja viška kilograma.

 

Nakon što pojedete lubenicu, duže ćete osećati sitost, što dalje implicira da nećete imati potrebu za novim obrokom neko malo duže vreme, te ćete smanjiti šansu da prekomerenu kilažu.

 

3. Prepuna je hranljivih materija i biljnih jedinjenja

 

Lubenica ima dosta hraniljvih materija
Lubenica ima dosta hraniljvih materija foto: hedgehog94 Shutterstock

Lubenica sadrži razne hranljive materije, uključujući kalijum, magnezijum i vitamine A i C. Takođe ima relativno malo kalorija, sadrži samo 46 po šoljici (oko 150 grama). 
 

Da vam sve to predstavimo slikovitije,evo šta sve dobijate sa samo jednom šoljicom lubenice  od oko 150 grama.

 

 

  • Kalorije: 46
  • Ugljeni hidrati: 11,5 grama
  • Vlakna: 0,6 grama
  • Šećer: 9,4 grama
  • Proteini: 0,9 grama
  • Masti: 0,2 grama
  • Vitamin A: 5% dnevne vrednosti (DV)
  • Vitamin C: 14% DV
  • Kalijum: 4% DV
  • Magnezijum: 4% DV
  • Lubenica je takođe bogat izvor citrulina, aminokiseline koja može poboljšati performanse vežbanja 


Osim toga, može se pohvaliti antioksidansima, uključujući vitamin C, karotenoide, likopen i kukurbitacin E (3, 7).

Ova jedinjenja pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, koji su nestabilni molekuli koji mogu oštetiti vaše ćelije ako se akumuliraju u telu. Vremenom, ovo oštećenje može dovesti do stanja poput dijabetesa, bolesti srca i raka ( Po istraživanju Odseka za hemiju i lekove iz Sirije ),

 

4. Može imati antikancerogeni efekat

 

Nekoliko biljnih jedinjenja koja se nalaze u lubenici, uključujući likopen i kukurbitacin E, mogu imati antikancerogene efekte.

Rezultati studija su različiti, ali po nekim istraživanjima unos likopena može biti povezan sa manjim rizikom od nekih vrsta raka, kao što su rak prostate i kolorektalni karcinom ( Po istraživanju odeljenja za generalnu hirugiju iz Šiangja bolnice iz Kine i više drugih ustanova ).

Veruje se da likopen deluje tako što snižava nivo insulinu (IGF), hormonu koji podstiče deobu ćelija. Bitno je imati na umu da se rak formira kada podela ćelija postane nekontrolisana. 

Pored toga, kukurbitacin E može inhibirati rast tumora promovišući autofagiju ćelija raka. Autofagija je proces kojim vaše telo uklanja oštećene ćelije ( Po istraživanju Koledža za nauku o hrani iz Kine i više drugih ustanova ).

 

Ipak, neophodna su dalja istraživanja na ljudima.

 

5. Može poboljšati zdravlje srca

 

Lubenica je po istraživanjima dobra i za vaše srce
Lubenica je po istraživanjima dobra i za vaše srce foto: Shutterstock/Image Point Fr

Nekoliko hranljivih sastojaka u lubenici mogu pomoći da vaše srce bude zdravije.

Bolesti srca su vodeći uzrok smrti širom sveta. Vredi napomenuti da faktori životnog stila i ishrane kao što je ishrana mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara smanjenjem krvnog pritiska i nivoa holesterola.

Studije pokazuju da likopen može pomoći u snižavanju holesterola i krvnog pritiska. Takođe može pomoći u sprečavanju oksidativnog oštećenja uzrokovanog visokim nivoom holesterola (Po istraživanju Odseka za kućnu ekonomiju iz Lahora, Pakistan ) 


Lubenica takođe sadrži citrulin, aminokiselinu koja može povećati nivo azotnog oksida u vašem telu. Azot oksid pomaže vašim krvnim sudovima da se šire, što snižava krvni pritisak (Po studiji Penington biomedicinskog centra iz Los Anđelesa, SAD ).

Drugi vitamini i minerali koji su dobri za srce u lubenici uključuju magnezijum, kalijum i vitamine A, B6 i C.

 

 

makonda-tracker