I TOKOM PREHLADE!

Obiluje VITAMINOM C, vlaknima & antioksidansima, a tako OSVEŽAVA: Napravite najukusniji domaći sok od zove (RECEPT)

0

Domaći recept za sok od zove od 40 cvetova koji se pije tokom leta, prehlada, a u narodnoj medicini koristi se odvajkada.

zova je zdrava biljka od koje se može napraviti najukusniji sok
zova je zdrava biljka od koje se može napraviti najukusniji sokfoto: Bizon 101, Shutterstock

Zova (lat. Sambucus) je biljka koja je jako dugo prisutna kako u ishrani u našem narodu, tako i u njegovoj medicini. Najčešći tip je Sambucus nigra, odnosno crna zova, a iako cveta u Evropi, može se naći i u drugim delovima sveta. 

 

Kroz istoriju, cvetovi i listovi zove koristili su se za ublažavanje bola, oticanje, upale, stimulaciju urina i znojenje, ali i kao diuretik, laksativ i za povrćanje. U narodnoj medicini koristila se i za glavobolje, zubobolje, infekcije, bolove... Ipak, mnogi obožavaju da koriste zovu za pravljenje raznih sokova, džemova, pita ili vina. Cvetovi zove kuvaju se, uglavnom, sa šećerom za slatke sirupe ili čajeve.

Postoji mnogo benefita zbog kojih je preporučljivo konzumirati zovu: u pitanju je niskokalorična namirnica bogata antioksidansima. Oko 145 grama ima 106 kalorija, 26.7g ugljenih hidrata i manje od grama masti i proteina. Ona je bogata citaminom C, vlaknima, dobar zvor fenola, flavonoida, antocijana. Doduše, tačna nutritivna svojstva zavise od vrste biljke, stepena njene zrelosti i uslova u kojima je rasla, piše platforma Healthline. 

 

Važno je naglasiti da njena svojstva nisu testirana u velikoj meri na ljudskim ispitanicima i zato se ne može preporučiti za neko konkretno zdravstveno stanje, osim za simptome prehlade.

 

domaći sok od zove osvežava leti
domaći sok od zove osvežava letifoto: Shutterstock / Adrian_am13

Ipak, s obzirom na to da obiluje vitaminom C, vlaknima i antioksidansima, ovo je divan i ukusan dodatak ishrani. Jedan od predloga kako da je uključite u ishranu je domaći sok od zove.

 

Recept za domaći sok od zove

 

Potrebno vam je:

 

  • 40 cvetova zove
  • 4-5 kesica limontusa
  • šećer ili stevija

 

Potopite u vodu (oko 4 litra) 40 cvetova zove i dodajte 4-5 kesicma limontusa. Poklopite posudu. Ostavite da odstoji 24 sata, pa procedite. Dodajte u tečnost šećer. Što se tiče količine šećera, nije posebno preporučljivo koristiti velike količine šećera u sirupima i sokovima. U samom receptu za ovaj sok stoji da na ovu količinu ide oko 4 kilograma šećera. Ako smatrate da je to mnogo, možete probati da napravite napitak sa prirodnim zaslađivačem ― stevijom.

 

Ako sipate šećer, mešajte dok se sasvim ne istopi i sipajte u flaše, držite ih u frižideru, služite i sladite se.

 

 

makonda-tracker